Premierul britanic, David Cameron, efectuează o vizită oficială la Moscova în zilele de 11-12 septembrie, în cadrul căreia se va întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, într-o încercare de a îmbunătăţi relaţiile economice şi politice dintre cele două ţări, îngheţate, practic, în 2006, după uciderea fostului agent KGB, Aleksandr Litvinenko, la Londra.
Aceasta este prima vizită a unui premier britanic la Moscova din ultimii cinci ani, după cea efectuată de Tony Blair în 2006. Înaltul oficial britanic va fi însoţit de 20 de directori ai unor companii britanice. ”Se presupune că Marea Britanie este o ţară orientată spre comerţ. Totuşi, în ceea ce priveşte nivelul investiţiilor în Rusia, este depăşită de SUA şi Germania”, a declarat reprezentantul companiei Prosperity Capital Management, Liam Halligan. Dacă în plan economic părţile ar urma să semneze câteva contracte importante, este puţin probabil să avanseze şi în cooperarea politică, ţinând cont de diferendele existente. În afacerea Litvinenko, poziţiile părţilor rămân neschimbate: autorităţile britanice suspectează că fostul spion a fost intoxicat cu poloniu radioactiv şi cer extrădarea lui Andrei Lugovoi, care îl vizitase la Londra. Moscova refuză însă acest lucru. Ca şi Washingtonul, Londra vrea diminuarea influenţei ruseşti în spaţiul postsovietic. În plus, oficialii britanici vor să convingă Moscova să cedeze Georgiei Osetia de Sud, regiune a cărei independenţă a fost recunoscută de Rusia. Tony Blair şi Vladimir Putin stabiliseră o relaţie bazată pe încredere la începutul lui 2000, ceea ce a ajutat Rusia în apropierea ei de UE. Dar ulterior, Marea Britanie împreună cu SUA au intervenit în Irak, fapt condamnat de Rusia, compania britanică Shell a fost exclusă parţial din proiectul rusesc Sahalin-2, toate culminând cu otrăvirea fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko, la Londra. Autorităţile britanice au suspectat că el ar fi fost intoxicat cu poloniu radioactiv şi au cerut extrădarea în acest caz a lui Andrei Lugovoi. Moscova a refuzat să-l extrădeze, determinând Marea Britanie să îngheţe colaborarea cu Rusia în domeniul luptei antiteroriste şi să înăsprească regimul de vize pentru înalţii funcţionari ruşi. La rândul său, Moscova nu a renunţat la cererea sa privind extrădarea de către Londra a omului de afaceri Boris Berezovski şi a emisarului separatist cecen Ahmed Zakaev. Relaţiile dintre cele două ţări s-au degradat şi ca urmare a extrădării reciproce a unor diplomaţi acuzaţi de spionaj, precum şi a situaţiei legate de activitatea în Rusia a British Council, ale cărui filiale au fost închise din 1 ianuarie 2008, la cererea autorităţilor ruse.
De asemenea, niciun diplomat american nu a discutat direct cu premierul rus, Vladimir Putin, timp de patru ani, au anunţat oficiali ruşi citaţi de Casa Albă. Oficialii au spus că nu se aşteaptă la o resetare completă a relaţiilor, dar speră la o ameliorare a comunicării şi la eforturi pentru încurajarea relaţiilor comerciale între cele două ţări.