David Petraeus prezintă noile reguli de bună conduită în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

David Petraeus prezintă noile reguli de bună conduită în Afganistan

Externe 30 Iulie 2010 / 00:00 411 accesări

Generalul David Petraeus, comandantul forţelor americane şi NATO în Afganistan, a prezentat noi reguli de bună conduită în cadrul strategiei împotriva insurecţiei, în special cu privire la modul de comportare ca invitat şi de luptă împotriva corupţiei. Acest ansamblu de reguli, prezentate într-o broşură de trei pagini, datată la 27 iulie şi difuzată la Kabul, este un ghid destinat membrilor forţei internaţionale în Afganistan (ISAF). Generalul Petraeus a preluat comanda coaliţiei internaţionale din această ţară, la 4 iulie, înlocuindu-l pe generalul Stanley McChrystal, eliberat din post după ce a criticat administraţia americană. Documentul, în 24 de puncte, le cere militarilor să asigure securitatea populaţiei şi să acţioneze în serviciul acesteia. ”Doar asigurând securitatea şi câştigând încrederea Guvernul afgan şi ISAF pot reuşi. Trăiţi împreună cu oamenii: plasaţi bazele şi posturile de luptă cât mai aproape de cei pe care încercăm să-i protejăm. Acest lucru este realizabil. Înfruntaţi cultura impunităţii: talibanii nu sunt singurii inamici ai populaţiei. Aceasta este, de asemenea, ameninţată de reaua guvernare, corupţie şi abuzuri de putere, care reprezintă cei mai buni agenţi de recrutare ai talibanilor”, continuă textul. Documentul cere, totodată, militarilor să lupte ”dur şi disciplinat”. ”Dacă vom ucide civili şi le vom distruge proprietăţile în cadrul operaţiunilor noastre, ne vom crea şi mai mulţi inamici decât vor elimina aceste operaţiuni. Identificaţi şi înfruntaţi oficialii corupţi. Preşedintele Karzai a spus «Guvernul meu este hotărât să lupte împotriva corupţiei prin toate mijloacele posibile». Ajutaţi Guvernul să atingă acest scop”, mai cere generalul Petraeus. ”Fiţi invitaţi buni. Trataţi afganii şi lucrurile care le aparţin cu respect”, adaugă el.

Aproximativ 140.000 de militari americani şi NATO sunt mobilizaţi în lupta împotriva talibanilor, iar alţi 10.000 urmează să li se alăture în august. Preşedintele american, Barack Obama, a prevăzut începerea retragerii la jumătatea lui 2011, dată la care forţele afgane de securitate urmează, în mod teoretic, să fie pregătite să preia conducerea coaliţiei. Potrivit organizaţiei Transparency International, Afganistanul este una dintre cele mai corupte ţări din lume, o situaţie comparabilă cu cea din Somalia, care se confruntă cu anarhia. Generalul Petraeus a avertizat că războiul din Afganistan, care durează de nouă ani, riscă să devină mai dur, în cazul în care situaţia nu începe să se amelioreze. Din ce în ce mai mulţi talibani se ascund printre civili în estul Afganistanului, în spatele unui văl integral (burqa) prin care să nu fie reperaţi, a declarat generalul american care conduce trupele în această regiune. Strategia constând în deghizarea în haine de femeie pentru a-i induce în eroare pe militarii americani sau din cadrul NATO nu este nouă în sudul ţării, unde un atac sinucigaş care a utilizat acest subterfugiu a eşuat în martie, a subliniat generalul de divizie John Campbell, responsabil cu zona cuprinzând Kabulul şi alte 14 provincii. Dar aceste metode erau încă necunoscute în estul ţării, până recent. În timpul operaţiunilor, militarii americani şi NATO nu sunt atenţi de obicei la femei. Dar această nouă metodă, ca şi folosirea unei femei pentru a comite un atentat sinucigaş la 22 iunie, în provincia Kunar, ar putea duce la schimbarea situaţiei. Dintre cele 450 de atentate sinucigaşe comise în Afganistan, în ultimii nouă ani, acesta a fost primul comis de o femeie, a subliniat John Campbell. Generalul a mai apreciat că numărul atacurilor din regiune a crescut cu 12% în prima jumătate a anului.

Al doilea militar american care fusese dat dispărut în Afganistan a fost găsit mort, a anunţat, ieri, Pentagonul. Militarul şi camaradul său fuseseră daţi dispăruţi săptămâna trecută, în estul Afganistanului. Cei doi militari plecaseră vineri după-amiază, la bordul unui vehicul al armatei, din baza în care erau staţionaţi, situată în Kabul. Vehiculul a fost găsit în provincia Logar, la sud de Kabul. Cadavrul primului militar, Justin McNeley, în vârstă de 30 de ani, din Colorado, a fost găsit duminică. Numele celui de-al doilea militar nu a fost dezvăluit, iar Pentagonul a anunţat că va face un anunţ oficial în curând. În cursul zilei de luni, militanţii talibani se oferiseră să negocieze eliberarea celor doi militari americani, susţinând că aceştia fuseseră capturaţi în viaţă. Cu toate acestea, încă de la bun început, informaţiile despre starea celor doi militari au fost contradictorii.



12