De 28 de ani salvează vieţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Salvamar de meserie

De 28 de ani salvează vieţi

Justiție 22 August 2011 / 00:00 881 accesări

În fiecare vară, plajele litoralului românesc sunt asaltate de turişti veniţi din toate colţurile ţării şi din străinătate pentru a-şi petrece concediul la mare. Unii vin pentru distracţiile care durează până în zorii zilei, alţii pentru a-şi petrece concediul de odihnă mergând la plajă. În ciuda faptului că, uneori, algele provoacă neplăceri, alteori, furtuna interzice înotul, Marea Neagră rămâne principala destinaţie de vacanţă pentru români. Pe plaje sunt amenajate baze de prim ajutor în cadrul cărora jandarmeria, asistentele şi salvamarii colaborează pentru ca turiştii să fie în siguranţă. În oraşul Eforie Nord, serviciul de salvamar este asigurat din 1992 de operatorul de zonă, reprezentat de societatea SC Irma Prest SRL. Misiunea salvamarilor este de prevenire a accidentelor care se pot întâmpla în apă. Ei trebuie să atenţioneze turiştii cu privire la gradul de agitaţie al mării, să se asigure că nicio persoană nu înoată dincolo de spaţiul determinat de geamanduri. De asemenea, în situaţia în care o persoană se află în pericol de înec, salvamarii sunt cei care intervin în cel mai scurt timp pentru a o salva.

SALVAMAR DINTR-O ÎNTÂMPLARE. Profesiunea de salvamar pentru unii angajaţi este numai de două - trei veri, unii dintre ei fiind studenţi, în timp ce pentru alţii este un hobby. Salvamarii care activează pe plajele litoralului românesc sunt fie sportivi de performanţă, printre ei şi înotători, fie au urmat această meserie din pasiune. Nicolae Drăgan, operatorul de plajă din Eforie Nord, a făcut dintr-un serviciu estival o carieră pentru o viaţă întreagă. Dintr-o întâmplare, în vara anului 1983, când avea 25 de ani, tânărul s-a angajat ca salvamar. Născut în Ialomiţa, a copilărit în Constanţa, învăţând încă de copil să înoate. “E o meserie riscantă, dacă nu ai stăpânire de sine este foarte periculoasă. Pe vremea regimului trecut, calificarea o făceam de la unul la altul, nu erau, ca acum, cursuri de specializare. Aveam două bărci din lemn şi cu ele interveneam în larg. Mi-a plăcut de la bun început să salvez oameni de la înec”, ne-a povestit Drăgan. În 1992 a achiziţionat toată dotarea necesară pentru serviciul de salvamar punând, astfel, bazele societăţii care, şi în ziua de azi, asigură siguranţa turiştilor pe plaja din Eforie Nord. “La început a fost mai greu până să îndeplinim standardele impuse, dar a meritat efortul. Am angajaţi 60 de salvamari care asigură siguranţa turiştilor pe plaje. În fiecare an, cinci dintre ei intră în şomaj pe timpul iernii. Anul trecut, pe un salvamar din “vechea gardă” l-am scos la pensie”, a mai spus Drăgan.

SALVATORUL, TARE DE INIMĂ. Deşi a salvat sute de vieţi în cei 28 de ani de carieră, este un om modest.

“NU POT SĂ AM O EVIDENŢĂ A PERSOANELOR SALVATE DE LA ÎNEC. AU FOST ANI ÎN CARE NUMĂRUL CELOR SCOŞI DE SUB VALURI A DEPĂŞIT 40, DAR CU ECHIPA, MUNCA DE SALVAMAR SE FACE ÎN ECHIPĂ.”

Printre oamenii cu care a lucrat s-au aflat şi profesori de înot, oameni cu o structură sănătoasă, dar, psihic, puţini erau suficient de puternici pentru a-şi risca viaţa. “O persoană care visează să devină salvamar, chiar şi numai pentru un sezon, trebuie să ştie că nu este un serviciu pentru oricine. Chiar şi acum, nu îi lăsăm pe toţi să salveze vieţi, e destul de greu să găseşti pe cineva care să se lupte cu valurile, trebuie să fie un om tare de inimă. Aici, la Eforie, marea este periculoasă, malul este abrupt, iar curenţii sunt puternici când bate vântul. În 1978, chiar campionul olimpic la înot al Poloniei s-a înecat în apele de la Belona”, ne-a povestit salvamarul. Serviciul de salvamar pe plaja din oraşul Eforie Nord se asigură cu ajutorul celor 12 foişoare, iar intervenţia se face prin intermediul celor patru bărci cu motor şi 12 caiace. Comunicarea între foişoare se realizează prin staţii de emisie – recepţie, astfel încât intervenţia să fie realizată în cel mai scurt timp. “În sezonul 2011 am avut 20 de intervenţii pentru salvarea persoanelor în caz de înec. Nimeni nu a murit, numai doi turişti au fost internaţi în spital pentru investigaţii. Luna august este cea mai periculoasă, pentru că sunt mulţi turişti, dar sper să încheiem sezonul fără evenimente neplăcute”, a mai spus Drăgan. Operatorul de zonă de la Eforie Nord, Nicolae Drăgan, este cel mai experimentat salvamar de pe întreg litoralul. Şi-a riscat jumătate de viaţă într-o profesie pe care puţini sunt cei care o aleg pe termen lung. S-a luptat cu valurile aşa cum niciun constănţean nu a făcut-o, iar acum împărtăşeşte cu drag din experienţa acumulată.

Taguri articol


12