“Impozitele pentru locuinţe cu o suprafaţă mai mare de 150 de metri pătraţi vor fi majorate anul viitor, urmînd să crească şi impozitele pe care populaţia le va plăti pentru terenuri”, a declarat, ieri, la Constanţa, secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, Cătălin Doică. El a adăugat că pentru locuinţele cu o suprafaţă mai mare de 150 de metri pătraţi, valoarea impozabilă se va majora cu cîte 10% pentru fiecare 100 mp sau fracţiune din aceştia. Populatia va plăti, din 2007, aceeaşi cotă de impozit, de 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, indiferent de rangul localităţii în a cărei rază administrativ teritorială se află clădirea. Valoarea impozabilă pentru un metru pătrat dintr-o clădire cu cadre din beton armat, cărămidă arsă şi utilităţi va creşte de la 631 de lei la 669 de lei. Majorări vor avea loc şi în cazul celorlalte tipuri de construcţii.
Astfel, dacă clădirea are o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă, diminuarea este de 15%. Dacă vechimea este cuprinsă între 30 şi 50 de ani, valoarea impozabilă se va diminua cu 5%. O altă noutate adusă de Codul Fiscal se referă la faptul că proprietarii nu vor putea să vîndă clădirile şi terenurile pînă cînd nu au achitat toate obligaţiile fiscale aferente, cu termene de plată scadente pînă la data de 1 a lunii următoare celei în care are loc înstrăinarea. Impozitul nu se aplică pentru tranzacţiile cu imobile şi terenuri deţinute pe o perioadă mai mare de trei ani, precum şi în cazul celor moştenite, primite prin donaţie pînă la gradul al doilea inclusiv sau retrocedate.
Impozite de “lux” pentru maşini, iahturi şi scutere de apă
Impozitele pentru autoturismele cu motoare sub 1,6 litri vor fi dublate începînd cu 2007, iar pentru maşinile cu capacitate cilindrică ridicată vor fi plătite taxe de minimum 800 de lei (opt milioane lei vechi), conform variantei finale de modificare a Codului Fiscal. Documentul modifică grupele de încadrare a autoturismelor şi de calcul a impozitelor în funcţie de capacitatea cilindrică, stabilind că taxele vor fi determinate prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 centimetri cubi cu sume cuprinse între 7 şi 50 lei. Proiectul propune ca impozitul redus de 7 lei să fie calculat doar pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică de pînă la 1.600 cmc inclusiv, şi nu pentru autoturismele de pînă la 2.000 cmc ca în prezent.
Chiar şi în aceste condiţii, impozitul pentru motorete, scutere şi autoturisme cu o capacitate cilindrică de pînă la 1.600 cmc inclusiv se va ridica la cel mult 56 de lei, dublu faţă de impozitul maxim de 28 de lei achitat în prezent. Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică între 1.601 şi 2.400 cmc inclusiv, impozitul va fi cuprins între 240 şi 360 de lei, iar pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică între 2.401 şi 3.200 cmc inclusiv, impozitul va fi cuprins între 480 şi 640 de lei. Impozitul pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică de peste 3.200 de cmc inclusiv va fi de mimimum 800 de lei. Pentru motociclete, motorete şi scutere, impozitul va fi majorat de la 3,5 lei la 35 lei. Proprietarii de iahturi vor plăti aproape de trei ori mai mult prin creşterea impozitului de la 1.775 la 5.000 de lei, în timp ce pentru scutere de apă impozitul va creşte de 12 ori, de la 11,9 la 150 de lei.