Guvernul a propus sindicatelor un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care sistemul de salarizare în sectorul bugetar să fie aplicat unitar pentru toate categoriile de personal, în interiorul unei mase salariale a cărei valoare să fie menţinută la nivelul celei din 2009. Potrivit declaraţiilor premierului Boc, o primă formă a actului normativ va fi prezentat marţi confederaţiilor sindicale. Şeful Guvernului a afirmat că discrepanţele salariale sunt determinate atât de sentinţele judecătoreşti care acordă angajaţilor din învăţământ majorarea salarială de 50%, deşi Guvernul a acceptat pentru profesori, în 2008, o creştere de 17% şi a abrogat deja prin acte normative diferenţa de 33%, cât şi de includerea în contractele colective de muncă a unor sporuri nerecunoscute de legislaţia în vigoare. Emil Boc a explicat astfel că este necesară intervenţia Guvernului pentru ca Legea de salarizare unitară să fie aplicată unitar în cazul tuturor categoriilor de bugetari. Reprezentanţii sindicaliştilor au declarat că proiectul de act normativ pregătit de Guvern până marţi trebuie să clarifice modul în care vor fi date drepturile salariale neacordate după aplicarea Legii unitare, unii fiind sceptici că documentul va rezolva problemele, pentru că este făcut „pe genunchi, în două zile”. În opinia sindicaliştilor, bugetarii care au veniturile diminuate după aplicarea Legii salarizării unitare ar putea reveni la vechile venituri, măsura urmând să fie prevăzută în proiectul de act normativ. Reprezentantul Blocului Naţional Sindical, Mihaela Neacşu, a declarat că Ministerul de Finanţe a cerut ca, în termen de 30 de zile, să se facă o evaluare, pe categorii bugetare, despre sumele pierdute de salariaţi după aplicarea Legii salarizării. Ea a adăugat că încă nu s-a discutat despre modul în care se vor acorda drepturile pierdute.
PROTESTELE NU ÎNCETEAZĂ. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a afirmat că proiectul de act normativ pe care urmează să-l vadă marţi nu va rezolva oricum problema salariaţilor din învăţământ. „Acest act normativ nu poate rezolva problemele atât timp cât este făcut pe genunchi, în două zile. Dacă Legea 330 se aplică unitar, fără a se ţine cont de hotărâri judecătoreşti sau contracte colective de muncă, veniturile sunt diminuate! În educaţie au fost cazuri în care diminuările au fost şi de 700 de lei”, a declarat Aurel Cornea.
ÎNCEPÂND DE ASTĂZI, ÎN TOATĂ ŢARA, CADRELE DIDACTICE NU VOR MAI TRECE NOTELE ŞI CALIFICATIVELE ELEVILOR ÎN CATALOG
Calendarul comun al federaţiilor sindicale din învăţământ mai prevede un miting pe 25 martie. În aceeaşi zi, în toate şcolile din ţară nu se vor desfăşura activităţi de predare, urmând să fie dezbătut proiectul legii educaţiei de către profesorii afiliaţi celor patru sindicate: FSLI, Federaţia Educaţiei Naţionale, Federaţia „Spiru Haret” şi Federaţia „Alma Mater”. Liderul FSLI, Aurel Cornea, a declarat că, după mitinguri, pichete, greve de avertisment se poate ajunge la grevă generală în prima decadă a lunii iunie şi la neîncheierea anului şcolar. Toţi membrii celor patru sindicate din învăţământ vor să boicoteze examenele naţionale.