De astăzi, „Festivaluri chinezeşti“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

De astăzi, „Festivaluri chinezeşti“

Cultură 30 Septembrie 2008 / 00:00 615 accesări

La Muzeul de Artă se deschide astăzi, de la ora 14.00, o expoziţie inedită, menită să prezinte publicului autohton tradiţionalele festivaluri ale unei culturi milenare, cea chineză. Tradiţionalele manifestări, dintre care merită amintite „Festivalul primăverii“ (Anul Nou Chinezesc)“, „Festivalul Felinarului“, „Duan Wu Festival“ „Qing Ming Festival“, „Mid-Autumn Festival“ şi „Chong Yang Festival“, sînt marcă a culturii naţionale chineze. Expoziţia încearcă să releve ceremoniile, originile culturale, precum şi felul în care aceste manifestări tradiţionale chinezeşti sînt celebrate. În cele patru săli de la parterul Muzeului de Artă vor fi expuse stampe chinezeşti, obiecte din ceramică, porţelan, bronz, material textil sau lemn care reflectă tradiţionalele sărbători.

„Festivalul Primăverii“ este una dintre cele mai importante manifestări de acest gen şi implică o serie de ceremonii şi divertisment. Festivalul reprezintă urarea de bun venit a Anului Nou şi ruga pentru noroc. În acest moment se fac sacrificii şi pentru strămoşii familiilor.

Multe dintre festivalurile chinezeşti sînt asociate cu semnele zodiacale ale calendarului chinezesc, iar „Quing Ming Festival“ este un exemplu în acest sens. Sărbătoarea tradiţională este marcată în fiecare an pe 4 sau pe 5 mai. În această zi se comemorează amintirea strămoşilor, motiv pentru care se îngrijesc mormintele, iar picăturile de ploaie care cad primăvara sînt asociate cu lacrimile înaintaşilor. Însă manifestarea are şi un caracter optimist, care dezvăluie spiritul poporului chinez.

Ziua a cincea din luna a cincea din calendarul chinezesc este denumită „Duan Wu Festival“ sau „ Festivalul Barca dragonului“. Despre originile acestei sărbători există cel puţin patru sau cinci poveşti diferite. Manifestarea are o profundă semnificaţie istorică şi un bogat conţinut emoţional.

Unul dintre cele mai poetice festivaluri din China este „Festivalul toamnei mijlocii“ şi este marcat, chiar la jumătatea toamnei, în ziua de 15 a lunii a opta. Un alt eveniment important sărbătorit toamna este „Chon Yang Festival“. Sărbătorit în luna a noua, acesta poartă numele de „A noua pereche“. Festivalul moşteneşte virtuţile tradiţionale ale respectului faţă de bătrîni şi întruchiparea moralităţii curentului Confucianism.

Pe lîngă aceste festivaluri ale dinastiei Han, mai sînt şi manifestările grupurilor etnice sau minorităţilor naţionale. Trăind în diferite locuri geografice, grupurile etnice al căror număr reprezintă 8% din populaţia Chinei au generat diferite obiceiuri şi convingeri religioase care se reflectă în propriile festivaluri. Însă în mii de ani de istorie, folclorul grupurilor a fost influenţat de cultura Han. Dintre aceste sărbători amintim „Festivalul focului“ - al grupului etnic Yi, „Festivalul răpăitului ploii“ - al grupurilor Dai, Achang, Drung, Blang şi Va, „Tîrgul de cîntece populare“- manifestare a comunităţii Zhuang. La acestea se adaugă festivalul tibetan „Xuedun“, „Tîrgul Nadmu“ al grupului etnic mongol sau „Festivalul postului“ - al comunităţii musulmane.

Expoziţia „Festivaluri chinezeşti“ va fi deschisă pînă pe 9 octombrie. Manifestarea este organizată de Consulatul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Direcţia pentru Cultură, Sport şi Sănătate din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi Muzeul de Artă.



12