De la 1 august, românii trebuie să facă faţă unui nou val de scumpiri la produsele şi serviciile de bază, pentru a doua oară în această vară. După creşterile de preţuri din luna iulie la gaze naturale şi carburanţi, de astăzi, pîinea cea de toate zilele se va scumpi cu 10% în urma aplicării unor taxe pe care le va percepe Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară. Şi celelalte alimente, precum şi băuturile răcoritoare se vor scumpi cu pîna la 10%, în timp ce băuturile spirtoase vor ajunge pe piaţă cu preţuri mai mari cu 10-15%. Acelaşi procent de scumpire va acţiona şi la ţigări ca urmare a măririi accizei şi a aplicării taxei pe viciu, în timp ce pentru apă caldă şi căldură românul va scoate din buzunar mai mult cu 6 procente.
Nivelul de trai al cetăţeanului scade de la o zi la alta, ca urmare a deciziilor greşite iniţiate de Guvernul care "trăieşte bine" pe buzunarele românilor. Plecînd de la impozitul unic de 16%, care a creat o mare gaură în buget, actualii oameni ai puterii trebuie să astupe deficitul exploatîndu-i pe cei care i-au votat. Ce-i drept cota unică de impozitare i-a favorizat pe cei cu venituri foarte mari care au economisit astfel zeci de miliarde, bani pe care îi "jupoaie" acum Guvernul de pe spatele românilor. Pentru că nu sînt în stare să conceapă programe de redresare şi nici nu au curaj să acţioneze pîrghiile care fac economia să funcţioneze, "aleşii" cîştigă bani în mod parazitar din mărirea accizelor, creşterea valorii taxelor sau inventarea altora noi.
Din aceste cauze vom asista de astăzi, 1 august, la un nou val de scumpiri. Este pentru a doua oară în această vară, după creşterile de preţuri din iulie la gaze naturale şi carburanţi, cînd România este "măturată" de un nou val de scumpiri. Pîinea se va scumpi cu pînă la 10%, în urma aplicării unor taxe mai mari pe care le va percepe Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Conform unui ordin al preşedintelui ANSVSA, firmele trebuie să plătească din august între 50 şi 50.000 euro pentru controalele de stat, la care se adaugă salariile angajaţilor care le supraveghează. Aceste noi taxe sanitar-veterinare şi preţurile mai mari la carburanţi ar putea arunca în aer toate preţurile la alimente în cursul lunii august. Potrivit patronatului "Rompan", românii vor plăti 400-500 lei vechi în plus pentru fiecare pîine cumpărată, preţul urmînd să ajungă la 4.500-6.000 lei vechi, în funcţie de sortiment. "Practic, toate alimentele şi băuturile răcoritoare se vor scumpi cu procente sub 10%", a declarat, la rîndul său, directorul patronatului "Romalimenta", Mihai Vişan.
În plus, băuturile spirtoase vor ajunge pe piaţă, din august, cu preţuri mai mari cu 10-15%. "Toţi producătorii de băuturi alcoolice au avut stocuri înainte de majorarea accizelor şi aplicarea taxei de viciu, astfel că românii vor cumpăra la preţuri majorate abia din luna august", a declarat preşedintele patronatului GARANT, Radu Morariu. Potrivit acestuia, un litru de vodcă va costa 230.000-240.000 lei vechi, faţă de actualul preţ de 200.000 lei vechi. O sticlă de gin va ajunge la 250.000 lei vechi, comparativ cu 190.000 lei vechi, iar preţurile la brandy sar de la 250.000 la 400.000 lei vechi.
Vicii mai scumpe cu 6%
Tot din august, românii vor scoate din buzunare cu aproape 6% mai mult pentru apă caldă şi caldură, după ce autorităţile locale vor aplica preţuri locale la energia termică furnizată. Şi ţigaretele se vor scumpi cu 10-15% pentru că producătorii vor practica preţuri mai mari în urma creşterii accizelor şi a aplicării taxei de viciu. Producătorii de ţigarete ieftine vor avea nu atît probleme de profitabilitate, cît mai degrabă de marketing. Aceştia vor pierde avantajul preţului mic şi vor fi nevoiţi să cedeze cote bune de piaţă în faţa concurenţei, apreciază analiştii economici. Algoritmul de calcul al accizei minime ca 95% din preţul celor mai vîndute ţigări va afecta ţigările ieftine, pentru că doar în cazul acestora suma dintre cota fixa şi cea variabilă este mai mică decît acciza plătită de produsele din categoria de preţ cea mai populară.
Practic, toate aceste "corecţii", "recorelări" sau "ajustări" de preţuri şi tarife sînt scumpiri care vor influenţa întreaga economie naţională. Şi pentru că tot sîntem pe litoral, iar cei care au distrus turismul din această zonă se tot miră că românii pleacă peste hotare pentru a-şi face concediile, uită să precizeze că nu hotelierii umflă preţurile, ci "dijma", "zeciuiala", "taxa pe fumărit", "accizele", "TVA" şi cele peste 80 de taxe impuse unui agent economic din România unde există produse importate care se vînd la preţuri de cîteva ori mai mari decît în ţara de origine. În ciuda acestor neajunsuri, românilor "oficial le merge bine" pentru au început să "trăiască bine" în urmă cu doi ani.