Am intrat în Postul Paștelui, cel mai important din întregul an pentru ortodoxie și care se va încheia pe 12 aprilie, în prima zi de Paște. Urmează 49 de zile de curățenie trupească și sufletească, în care ar trebui să încercăm să fim mai buni cu cei din jur. Este o perioadă de pregătire intensă, prin rugăciune și fapte bune, pentru marea sărbătoare a Paştelui. În acest răstimp, credincioşii se supun unui proces de purificare, pentru a primi Sfintele Sărbători cât mai curaţi sufletește.
ȘTIAȚI CĂ POSTUL MARE NU A ȚINUT MEREU 49 DE ZILE? Postul mare, aşa cum mai este cunoscut în popor, nu a fost întotdeauna atât de lung. Cea mai scurtă perioadă cunoscută în istoria Bisericii a fost de o săptămână, cea pe care astăzi o numim Săptămâna Patimilor. După Edictul de la Milan, din 313, în care Sf. Constantin cel Mare a declarat Creştinismul drept o religie liberă, foarte mulţi păgâni au fost atraşi de religia lui Hristos şi au dorit să se boteze. Autorităţile Bisericii au hotărât atunci înfiinţarea unei şcoli catehetice, pe o durată de 40 de zile înaintea săptămânii Sfintelor Patimi, în care cei ce doreau să fie botezați se pregăteau teoretic și practic. De atunci, cele 40 de zile de pregătire, împreună cu Săptămâna Mare, au format cele șapte săptămâni de post de astăzi. Totodată, în istoria biblică sunt menționate și alte posturi pe o perioadă mai lungă de timp. ”Biblia spune că primul interval mai mare de post este postul lui Moise, atunci când a primit de la Dumnezeu tablele legii cu cele 10 porunci, pe Muntele Sinai. Mai sunt și postul profetului Ilie, de 40 de zile, și postul Mântuitorului Iisus, în pustiul Carantaniei, înainte de începerea misiunii lucrării sale publice, care a durat, la fel, 40 de zile”, a precizat părintele Vlad Maxim, preot la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. Postul este menit să ne facă să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. ”Prin post intrăm în relație cu Dumnezeu, Părintele nostru. Postul practicat de Biserică ne ajută să intrăm în starea de ascultare față de Dumnezeu, disciplinându-ne. Postul este o renunțare și o înfrânare de la cele îngăduite și binecuvântate, pentru ca tot ceea ce a creat Dumnezeu pentru om să nu-l înrobească și subjuge, ci ca el să se situeze deasupra tuturor lucrurilor create”, a mai menționat preotul.
FAPTELE BUNE ȘI RUGĂCIUNEA, PE PRIMUL LOC Perioada de post nu înseamnă doar abținere de la alimentele de dulce, ci şi îndreptare sufletească prin rugăciune, spovedanie şi fapte bune. Preoții spun că ar fi bine ca măcar de astăzi să ne abținem de la gânduri și vorbe rele, pentru a fi mai aproape de Dumnezeu. ”Postul alimentar trebuie să fie însoțit de postul spiritual, de înfrânarea de la vorbe și fapte contrare lui Dumnezeu. Pentru a fi eficient, trebuie să fie însoțit de fapte bune, milostenie, rugăciune, dar și castitate”, a mai spus părintele Vlad Maxim. Postul cel mare se încheie cu Săptămâna Patimilor, perioadă în care creştinii trăiesc împreună cu Iisus Hristos Cina cea de Taină, alături de cei 12 Apostoli, rugăciunea din grădina Getsimani, judecata în faţa lui Pilat, jignirile, bătaia şi răstignirea pe cruce, urmând ca în noaptea Învierii creştinii să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Înviat.
CINE ESTE SCUTIT DE POST? Totodată, preoții spun că sunt scutiți de post copiii mici, bătrânii și bolnavii, dar și studenții care nu au posibilitatea să gătească. ”Copiii de până la 7 - 8 ani, bătrânii și bolnavii nu trebuie să țină post, dar și toți cei care au probleme de o anumită natură și care primesc binecuvântare, după o consultare împreună cu duhovnicul”, a spus preotul de la Catedrala Arhiepiscopală. În această categorie mai intră și persoanele care lucrează în condiții grele de muncă, potrivit preotului Vlad Maxim.
Slujbe în prima săptămână din Postul Mare, la Constanța
În prima săptămână din Postul Mare, în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi, în biserici se va oficia Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, iar de miercuri se săvârșește Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite. Înaltpreasfințitul (ÎPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Canonul cel Mare la Catedrala „Sfinții Apostoli“ luni și marți, începând cu ora 16.00, iar miercuri și joi, de la ora 16.45. Miercuri, 25 februarie, ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite la Catedrală, la ora 8.00. Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite, redactată de către Sfântul Grigorie Dialogul (540 - 604 d.Hr.), este oficiată, în perioada Postului Mare, de luni până vineri (în afara zilelor notate în calendar drept aliturgice).