De când ar putea fi obligatoriu cardul de sănătate? Ce fac asigurații care nu-l au?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

De când ar putea fi obligatoriu cardul de sănătate? Ce fac asigurații care nu-l au?

Sănătate 27 Ianuarie 2015 / 00:00 1109 accesări

            Românii care încă nu au intrat în posesia cardurilor naționale de asigurări de sănătate nu trebuie să-și facă griji în ceea ce privește acordarea serviciilor medicale. Mai exact, dacă nu au respectivul card, cel puțin deocamdată, pot merge liniștiți la medic ca și până acum. Nu vor plăti niciun leu pentru serviciile medicale primite și vor beneficia și în continuare de trimiterile medicale sau de rețete compensate sau gratuite. Obligativitatea cardului va fi anunțată din timp, au spus, recent, autoritățile din sistemul sanitar. De la 1 februarie, noul sistem va deveni operațional 100%. ”Va exista o perioadă de funcționare în paralel a sistemului actual și a celui cu cardul. Dacă are cardul, se va duce la medic și va folosi cardul, dacă nu îl are, merge pe baza adeverinței de asigurat. Nu vor fi situații în care oamenii nu pot beneficia de servicii medicale pentru că nu au intrat în posesia cardurilor”, a explicat, nu demult, șeful Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, jr. Dragoș Poteleanu.

            PROIECT Un proiect de Hotărâre de Guvern arată că respectivul card naţional de sănătate va fi utilizat obligatoriu la medicii de familie, în spitale şi farmacii, începând cu 1 aprilie, până atunci, respectiv între 1 februarie şi 31 martie, putând fi utilizat în paralel cu adeverinţele şi trimiterile actuale. Potrivit proiectului, începând cu 1 februarie 2015, în sistemul de asigurări sociale de sănătate se utilizează cardul de sănătate de către asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi, după caz, de furnizorii de dispozitive medicale în condiţiile actelor normative în vigoare, dar până în 31 martie vor funcţiona în paralel atât cardul naţional de sănătate, cât şi sistemul actual. Totodată, proiectul de act normativ prevede că serviciile medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală se acordă în condiţiile actelor normative în vigoare. Pe cipul cardului naţional se înregistrează şi pot fi accesate datele pe care le-a acceptat asiguratul.

Pentru situaţiile în care persoanelor asigurate de peste 18 ani nu li s-a emis cardul naţional, acestea fac dovada calităţii de asigurat pe baza documentelor în vigoare, respectiv verificarea în sistemul asigurărilor, pe site-ul casei de care aparţine, la Constanța, www.casct.ro, până la data la care asiguratul intră în posesia cardului, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia.

            CINE REFUZĂ Persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, primirea cardului naţional vor depune o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens la casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidenţă, însoţită de cardul naţional în situaţia în care acesta a fost distribuit, şi vor face dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei de asigurat, având o valabilitate de trei luni, eliberată la solicitarea asiguratului de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă.

            REAMINTIM Constănțenii care nu au intrat în posesia cardurilor trebuie să verifice mai întâi pe site-ul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), la adresa www.casct.ro, dacă sunt pe lista celor ale căror carduri au fost returnate casei. În cazul în care se regăsesc pe listă, trebuie să se prezinte la sediul CJAS pentru a completa o cerere, să o depună într-o cutie cu această destinație, ce va fi găsită la CJAS, și să revină după cinci zile pentru a intra în posesia cardurilor. CJAS Constanța anunță, prin președintele/director jr. Dragoș Poteleanu, populația direct interesată că există un program în acest sens. Astfel, pentru depunerea cererilor, programul este între orele 7.00 și 19.00, iar programul pentru ridicarea cardurilor este între 9.00 și 17.30, de luni până joi, iar vineri, între orele 9.00 și 15.00. Pentru informații suplimentare, cei interesați pot suna la numărul de telefon 0241.522.008 sau trimite un e-mail la adresa cardnational@casct.ro. CJAS Constanța are întocmită o listă cu 35.000 de carduri returnate, publicată pe site-ul CJAS (www.casct.ro). Toate persoanele cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani nu primesc carduri. Ele beneficiază de gratuitate, prin efectul legii. În județul Constanța au fost distribuite peste 466.000 de carduri de sănătate. Distribuirea cardurilor a început la 19 septembrie, primele ajungând la asiguraţii din Capitală. Cardul face dovada calităţii de asigurat şi confirmă prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

Taguri articol


12