Incidența cancerelor în țara noastră nu este de neluat în seamă. Dimpotrivă! Medicii sunt tot mai îngrijorați că boala atacă tot mai mulți români, atât tineri, cât și bătrâni. Șeful Secţiei chirurgie II a Spitalului Floreasca din București, prof. univ. dr. Mircea Beuran, este de părere că totul este cauzat de renunțarea la alimentația tradițională. ”Viaţa modernă a adus cu ea şi schimbarea stilului alimentar. Dar organismul nu se obişnuieşte peste noapte cu o nouă alimentaţie, mai condimentată, mai piperată, cu sosuri diverse sau altele, de aici şi creşterea suferinţelor digestive. Mai mult de o treime din cancerele din om sunt pe tubul digestiv. Vorbim de cancer de colon şi rect, dar şi de stomac, ficat, pancreas, esofag, adică toate segmentele tubului digestiv şi anexele tubului digestiv - ficat şi pancreas”, a spus profesorul. Tot el a explicat că ”tot ce mâncăm şi bem introducem în acest tub digestiv care, probabil, nu mai are componentele chimice necesare pentru ca arderile care se produc în timpul metabolismului să poată fi evacuate fără elemente intermediare care sunt nocive şi care pot dezvolta boala oncologică”. ”Sigur, trebuie să atenţionez, totuşi, că o cauză către gastrită, ulcer, cancer poate fi o bacterie - Helicobacter pilori - care menţine o inflamaţie a zonei. 85% din populaţia globului are această bacterie”, spune prof. dr. Beuran.
SFATUL EXTREM DE IMPORTANT AL PROFESORULUI: SĂ MÂNCĂM FOARTE BINE DIMINEAŢA, APOI CEVA MAI PUŢIN LA PRÂNZ, IAR SEARA SĂ O DĂM DUŞMANILOR!
PROGRESE Șeful Clinicii susține că în țara noastră au fost făcute progrese importante în depistarea cancerului. ”S-a dezvoltat endoscopia atât ca diagnostic, cât şi ca tratament. Făcând genomul uman, putem avea harta genetică a noastră şi să aflăm mult mai de timpuriu ce potenţial de boală avem în noi şi care ar fi gestul profilactic ca să nu trecem prin evoluţia bolii”, potrivit prof. dr. Beuran.
ROMÂNIA NU ARE ÎNSĂ UN SISTEM DE SCREENING, CEEA CE A DUS LA CREȘTEREA FRECVENȚEI CANCERELOR DIGESTIVE, A ATRAS EL ATENȚIA.
Prof. dr. Beuran semnează, alături de oncologul dr. Alexandru Irimie şi gastroenterologul Mircea Grigorescu, cel de-al treilea volum al ”Tratatului de Oncologie Digestivă”, după cele apărute în 2013 și 2014. Pentru realizarea volumului, premiat de Academia Română, cei trei autori coordonatori au colaborat cu toate specializările implicate în patologia oncologică digestivă - gastroenterologi, radiologi, oncologi, geneticieni, anatomopatologi, chirurgi - și cu profesionişti din cercetare. ”Fiecare segment anatomic al tubului digestiv este analizat şi din punctul de vedere al modificărilor genetice, ceea ce reprezintă un alt punct forte al lucrării. În al doilea rând, sunt abordate toate metodele folosite pentru investigarea imagistică, de la ecografia super-performantă, CT, RMN, angiograf, scintigraf etc., până la PET-scan, care este util în unele forme de cancer, dar nerecomandabil în alte forme de cancer. De asemenea, sunt abordate noutăţile din oncologia digestivă: chimioterapia, radioterapia, alte tipuri de terapii oncologice, nanoterapii”, a explicat Beuran.
CONSTANȚA La nivelul județului nostru sunt aproximativ 14 mii de pacienți cu tumori maligne. Cele mai frecvente cazuri de îmbolnăvire sunt reprezentate de cancerul pulmonar, urmat de cel digestiv, de sân și de col uterin. Potrivit Direcției de Sănătate Publică din Constanța, alarmant este că, anual, în județ sunt depistați circa 2.400 de pacienți cu neoplazii maligne. Reamintim că, recent, a fost inaugurat Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Studiul Morfologic și Genetic în Patologia Malignă (CEDMOG), ce funcționează la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, un proiect cu fonduri europene extrem de valoros pentru dezvoltarea învățământului universitar - fie că vorbim de educație, fie că vorbim de cercetare -, dar și cu un mare impact în contextul numărului mare de boli maligne în țara noastră.