De ce acceptă unii români să lucreze în condiții mizere pentru străini

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Am întâlnit cazuri de exploatare sexuală a femeilor“

De ce acceptă unii români să lucreze în condiții mizere pentru străini

Social 16 Septembrie 2016 / 13:52 906 accesări

Potrivit unui recensământ de la finalul lui 2015, prezența comunității românești este extrem de numeroasă în Italia. Există peste 1,2 milioane de muncitori români în domenii precum construcții, servicii și agricultură, iar numai în agricultură sunt aproximativ 110.000 de români. Din păcate, sunt și mulți care muncesc la negru, astfel că numărul românilor din Italia ar putea fi mai mare. Chiar și cei cei care lucrează cu forme legale întâmpină dificultăți. De multe ori auzim de cazuri de români care au plecat la muncile câmpului în Italia, unde sunt exploatați, nefiindu-le respectate drepturile. ”Am întâlnit cazuri de exploatare sexuală a femeilor care au fost obligate să se prostitueze. Ne este greu să îi ajutăm pe oameni în caz de șomaj, pentru că din România vin actele greu, cu întârziere de 6 - 8 luni, și pierd șomajul. Din informațiile pe care le avem noi, cei mai mulți români care lucrează în Italia în agricultură provin din Moldova și Transilvania”, a declarat reprezentantul Confederației Lucrătorilor din Agroindustrie din Italia, Pietro Ruffolo, în cadrul dezbaterii „Crearea unui sistem partenerial public-privat pentru reprezentarea lucrătorilor români din agricultură în Italia”, organizată de Blocul Național Sindical (BNS) și Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe - Agrostar.

„ÎN MEDIUL RURAL DIN ROMÂNIA NU EXISTĂ INVESTIȚII”

Președintele Agrostar, Niculae Ștefan, a subliniat că românii care pleacă să lucreze în condiții asemănătoare cu sclavagismul în alte țări o fac din cauza sărăciei și pentru că statul român nu are politici pentru integrarea acestora pe piața muncii în România. „În mediul rural nu există investiții, nu există servicii. Necesitatea încheierii unui parteneriat public-privat pentru reprezentarea lucrătorilor români în agricultură din Italia ține de faptul că aceste persoane nu au capacitatea de a-și apăra drepturile conferite de legislația italiană”, a afirmat Ștefan Niculae. Anul acesta, Agrostar și Federația Muncitorilor din sectoarele agricol și industrie alimentară FLAI-CGIL și Institutul Național Confederal de Asistență INCA-CGIL din Italia au semnat un protocol pentru acordarea de asistență gratuită românilor care vor să muncească în agricultură în Italia, care muncesc deja, dar și celor care au muncit în această țară, însă vor să se întoarcă acolo.

CE TREBUIE SĂ ȘTIE ROMÂNII CARE LUCREAZĂ ÎN AGRICULTURĂ ÎN ITALIA

Cei care muncesc în agricultură în Italia ar trebui să știe că au dreptul la șomaj agricol, plata pentru o zi de muncă este de aproximativ 52 de euro, iar contractul italian prevede o durată a zilei de muncă de 6 ore şi 30 de minute. Totodată, dacă se întâmplă un accident de muncă, ai dreptul la o indemnizaţie, iar dacă copiii tăi au rămas în România, ai dreptul la alocaţia pentru nucleul familial.



12