De ce am merge la referendum? II

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

De ce am merge la referendum? II

23 Mai 2019 / 10:40 3637 accesări
Ștefan Silviu Molnar

Ștefan Silviu Molnar

Pare că cineva a uitat să le spună unora dintre așa-zisele institute de sondare a opiniei publice că pe planetă va exista viață și după 26 mai. Unele dintre ele mai au puțin și ne spun că PSD abia va trece pragul electoral în timp ce procentele PNL, condus de „liderul” Ludovic Orban și revigorat cu Rareș Bogdan pe post de steroizi politici va lua procente care încep cu cifra 3 ori unii mai îndrăzneți spun chiar 4.

O asemenea manipulare grosieră a cifrelor cred că nu s-a mai întâmplat de când Alin Teodorescu și-a „greșit” exit-poll-ul cu peste 5 procente?! Cam așa și în aceste zile. În această ultimă săptămână de campanie electorală, cifre făcute din creion mai ceva decât contabilitatea evazioniștilor ori numărătoarea steagurilor lui Ghiță Pristanda din celebra Scrisoare Pierdută a lui Ion Luca Caragiale, ne sunt îndesate pe gât fără jenă și fără vreo legătură cu realitatea. Să fie o încercare de credibilizare a zicerilor lui Rareș Bogdan care, de când a început campania electorală, ne tot amenință, ori de câte ori are ocazia, că PNL a depășit în opțiunile electorale PSD?

În fine, deși conform sondajelor făcute din creion, partidele politice de dreapta au câștigat deja alegerile doar că nu s-a exprimat și populația, aproape toți cei care emit păreri nu dau nicio șansă validării referendumului lui Klaus Iohannis, creând aici o fractură logică de natură politică. Pe scurt, dacă opțiunile electoratului s-ar duce către partidele din dreapta eșichierului politic, așa cum ne tot spun în social media tot felul de așa-zise institute de sondare și așa-zișii specialiști, adică spre acele partide cu justiția în gură, cum poate fi invalidat referendumul? E o fractură logică bizară care le decredibilizează chiar eforturile manipulatorii. Mai mult, chiar Iohannis, prin ieșirile sale televizate aruncă în aer orice șansă de validare a referendumului încercând să explice că acest referendum nu vizează aspecte legislative, așa cum sună întrebările, ci este îndreptat împotriva ALDE și PSD, partide care în pofida tuturor zicerilor și manipulărilor, vor ocupa majoritatea fotoliilor alocate României în Parlamentul European.

Invalidarea referendumului și eșecul partidelor de dreapta în încercarea de a depăși procentual la vot partidele ce susțin guvernul va duce și la o consecință încă neluată în calcul public, dar pe care laboratoarele Cotroceniului încearcă să o evite, deși pare inevitabil. În cazul eșecului electoral al partidelor aliniate în spatele lui Klaus Iohannis și al lui Dacian Cioloș, adică PNL și USR PLUS nu vor putea schimba guvernul cu unul propriu, capabil să pregătească favorabil lor alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului ori să numească viitorul comisar european, funcție care se stabilește în Consiliul European la propunerea guvernelor naționale. Cu alte cuvinte, dacă ALDE și PSD câștigă alegerile și referendumul este invalidat - o acțiune simbolică de respingere a politicilor lui Iohannis, dreapta politică pierde și oportunitatea nominalizării comisarului european și, asta, pentru următorii 5 ani.



12