Ne plângem că medicii iau „atenţii“ de la pacienţii pe care îi tratează, că profesorii meditează contra cost şi că cer bani părinţilor pentru dotarea claselor ori acuzăm primarii că îşi trag foloase şi comisioane din proiectele pe care le implementează la nivelul localităţilor pe care le conduc. Sunt condamnabile aceste practici şi sub nicio formă nu le încurajăm, dar trebuie să fim realişti şi să nu ignorăm faptul că un medic îşi roade coatele pe băncile şcolilor peste 20 de ani, iar atunci când începe să muncească, are salariul minim pe economie. Totodată, unora dintre profesorii cu vechime în muncă nu le este apreciată valoarea şi ei privesc resemnaţi atunci când îşi ridică remuneraţia. În aceeaşi situaţie sunt şi unii primari. E drept că sunt primari care bagă în buzunare mai mulţi bani decât indemnizaţia care le parvine conform legii, mai sunt şi alţii cărora nu le pasă de acele venituri, însă sunt şi edili care trăiesc din acele venituri. Poate nu sunt mulţi, dar haideţi să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să ne gândim cum ar fi dacă fiecare muncă ar fi remunerată pe măsura eforturilor depuse. Fără a le ridica statuie şefilor administraţiilor locale, trebuie să recunoaştem că primarii nu au program şi că, atunci când se iveşte o situaţie de criză, trebuie să gestioneze totul, indiferent câte ore trebuie să petreacă făcând acel lucru. Unii o fac bine, alţii nu. Dezbaterile pe această temă ar putea umple pagini întregi, cu argumente pro şi contra, însă cred cu tărie că celor care chiar vor să facă treabă ar trebui să li se acorde şi salarii pe măsură. Tocmai pentru a nu fi tentaţi să bage în buzunare bani care nu ar fi ai lor. De aceea, măsura prin care primarilor, medicilor rezidenţi şi cadrelor didactice le-au fost mărite salariile este una bună.
UN PRIM PAS Am făcut un sondaj în rândul primarilor, în special al edililor-şefi de comune, pe care i-am întrebat care este părerea lor privind majorarea indemnizaţiilor. Cei mai mulţi ne-au spus că este o măsură bună, dar că acesta este abia începutul pentru că, după mulţi ani în care au fost ignoraţi, abia acum au fost luaţi în seamă de către un Guvern. Şi asta în condiţiile în care, spun ei, „primarii sunt trataţi precum ospătarii, cu salarii de trei-patru ori mai mici decât cele ale directorilor de spitale sau chiar ale unora dintre funcţionarii publici din subordine“. Chiar dacă apreciază măsura, durerea cea mai mare a primarilor vizează faptul că nu pot primi sporul de vechime. Din fericire, le sunt recunoscuţi anii de muncă atunci când ies la pensie, dar în funcţie de meseria pe care o au la bază. „Este un prim pas în corelarea indemnizaţiior cu munca depusă. Noi nu cerem măriri salariale, ci acordarea sporului de vechime. Este un drept al nostru, pe care îl primeşte orice om care munceşte. Şi noi muncim şi ar fi normal să-l primim“, a declarat primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, iar părerea lui este împărtăşită de majoritatea primarilor cu care am discutat. „Nu este firesc ca un primar cu 30 de ani vechime în muncă să primească aceeaşi indemnizaţie cu unul în vârstă de 30 de ani şi care abia a fost ales în funcţia publică“, a completat Cîrjaliu.
SALARII ŞI SALARII Un exemplu ce poate fi dat este cel al primarului comunei Pantelimon, Vasile Neicu, care are o vechime în muncă de 46 de ani, din care 17 ani în funcţia de primar. Ce salariu primeşte acest edil-şef? 1.900 de lei. La fel cu al altor primari care au un an sau doi în câmpul muncii. „Cine îşi face conştiincios treaba şi-o face şi cu 1.900 de lei, şi cu 2.900 de lei“, a declarat Neicu, cu modestia-i caracteristică. O altă nebuloasă a sistemului este faptul că primarul unui oraş cu 3.500 de locuitori ia o indemnizaţie mai mare decât un primar de comună, care conduce o comunitate de 15.000 de locuitori. „Este doar o chestiune de timp“, ne-a asigurat preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici. „Este pentru prima dată după mult timp când s-a făcut ceva şi pentru administraţiile locale, indiferent că vorbim despre primari sau funcţionari publici. Sperăm că vom avea în continuare aceeaşi deschidere la Guvern şi, dacă va fi aşa, sperăm că vom reglementa în curând şi problema sporului de vechime. Deocamdată a fost corectată o eroare şi s-a micşorat decalajul enorm dintre indemnizaţiile primite de primarii de oraşe, municipii şi cei de comune“, a completat Drăghici.