Examenul național de Bacalaureat este o provocare pe care fiecare generație de elevi se străduiește să o treacă. Unii mai onorabil, învățând conștiincios, iar alții preferând să caute scurtături pentru a obține râvnita diplomă de Bac. După ani în care s-a discutat despre șpăgile pe care elevii le dădeau la acest examen profesorilor supraveghetori, ministerul de resort a venit cu o soluție pentru a avea și dovada acestui fapt, așa că a obligat unitățile școlare care organizează sesiuni ale Bacalaureatului să echipeze sălile de examen cu aparate de monitorizare video. Chiar și așa, elevii nu s-au ferit să încerce să obțină, prin metode ilicite, note de promovare la Bac, astfel că mai multe scandaluri au ținut prima pagină a ziarelor în anii trecuți. Elevi și profesori au ajuns să dea declarații la Poliție și chiar în fața organelor de cercetare penală, după ce camerele de supraveghere de la Bac au arătat dovada fraudei pe care o realizau.
FRAUDE ÎN ANII TRECUȚI Doar la Constanța, în 2013, cele două sesiuni de examene organizate în iunie - iulie și august - septembrie s-au desfășurat sub lupa anchetatorilor, după ce la licee din Năvodari, Mangalia și Constanța au existat suspiciuni de fraudă în masă. Astfel, în sesiunea iunie - iulie 2013, au fost audiați elevi și cadre didactice în urma unei reclamații venite din partea unei eleve care susținea că înainte de examen s-au strâns bani pentru supraveghetori ca să fie lăsați să copieze. În aceeași sesiune, la Liceul Tehnologic ”Ion Bănescu” din Mangalia au fost găsite, în timpul examenului, subiecte rezolvate și fotocopiate. În următoarea sesiune, o clasă întreagă din Năvodari - 16 elevi - a fost eliminată din examen, după ce comisia de supraveghere a văzut, pe camerele video, că elevii schimbau ciornele între ei. Alți 13 elevi au fost eliminați din același motiv la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Constanța. Anul trecut, la Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații, 8 candidați au fost eliminați din examen pentru fraudă, după ce au fost văzuți pe camerele de supraveghere că foloseau materiale interzise pentru rezolvarea subiectelor. Pe lângă aceste scandaluri mari, la fiecare probă scrisă, elevii sunt prinși încercând să copieze, având asupra lor materiale interzise în sala de examen și eliminați, pierzând posibilitatea să se înscrie în următoarele trei sesiuni de Bac.
CE SPUN PSIHOLOGII Psihologul școlar din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Constanța, Laura Secu, a explicat că tentativele de fraudă apar de la elevii care nu învață și nu s-au preocupat cu școala în anii de liceu. ”Nu își asumă consecințele atitudinii lor față de școală din ultimii ani și caută soluții din exterior. Tinerii trăiesc cu ideea că poate merge și nu vor fi prinși, iar faptul că vor fi eliminați nu este atât de grav pentru ei, pentru că oricum ar pica”, a explicat psihologul. Ea a subliniat faptul că elevii ar trebui să se concentreze pe rezolvarea exercițiilor pe care le știu și nu să piardă timp încercând să copieze din diferite surse. Soluția pentru reducerea tentativelor de fraudare la examenele naționale trebuie să vină atât de la profesori, cât și de la familie.
CAMERE CE ÎNREGISTREAZĂ ȘI AUDIO Ministerul Educației și Cercetării Științifice a anunțat săptămâna trecută că, din acest an, o parte dintre camerele de supraveghere video din sălile de examen vor putea să înregistreze și audio. Este vorba de 5% dintre școlile din țară, care au achiziționat astfel de echipamente în acest an. Și la Constanța, până în acest moment, 7 din cele 20 de centre de testare pentru probele scrise au dotat sălile de examen cu sisteme de monitorizare video și audio. La Constanța, în sesiunea iunie - iulie 2015 a examenului de Bacalaureat s-au înscris 6.492 de candidați, dintre care 5.210 de absolvenți din promoția curentă și 1.282 de candidați din seriile anterioare.