De ce cred eu că 2011 va fi un an mai bun decât 2012

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Punctul pe Y

De ce cred eu că 2011 va fi un an mai bun decât 2012

Eveniment 31 Decembrie 2011 / 00:00 457 accesări

În primul rând, pentru că nu am niciun motiv să cred că 2012 va fi mai bun decât 2011. După trei ani de criză – financiară, bancară şi economică – anul care vine promite – prin criza generalizată a datoriilor suverane – să fie vârful celei mai grave crize globale din ultimul secol. Nici măcar cea din 1929 -1933 nu a avut efectele drastice pe care le are aceasta, într-o economie globalizată excesiv.

Să zicem însă că ne este mai aproape cămaşa naţională decât haina globală. Pe de o parte suntem scutiţi de efecte grave şi pe termen lung pe care le-ar fi presupus o economie industrializată. Din fericire(!?), din industria românească, mult mai puţin aptă de replieri în funcţie de cererea mondială, n-a mai rămas mare lucru. Ce-a rămas se poate adapta mai uşor variaţiilor pieţei, pentru că implică costuri mai mici. Gravă va fi, în 2012, scăderea continuă a consumului intern, ca urmare a politicii de austeritate şi a diminuării continue, sub efectul inflaţiei, a veniturilor amputate de reduceri şi îngheţări ale majorităţii populaţiei. În 2012, cei săraci vor deveni în mod palpabil mai săraci, în timp ce polul bogaţilor va acumula pe baza disponibilului de lichidităţi şi a preţurilor scăzute ale oportunităţilor de achiziţionare.

Efortul investiţional al Guvernului nu va realiza mare lucru, deoarece se plasează într-o zonă cu impact redus pe piaţa muncii, iar străzile şi autostrăzile nou construite nu-şi vor demonstra eficienţa imediat, ci în plan îndepărtat. Creşterea economică nu va putea veni însă doar de la investiţiile statului – reduse, din motive bugetare – ci de la sprijinul pe care statul ar trebui să-l acorde sectorului privat – cel mai în măsură să se adapteze la cerinţele şi evoluţiile pieţei. Acest sprijin însă se reduce la câteva capitole deja consumate - „prima casă” sau „rabla”, iar stabilitatea fiscală rămâne un deziderat neatins, mai ales în perspectiva ultimelor – dar nu cele de pe urmă – modificări aduse Codului fiscal.

Peste toate acestea va veni fenomenul rearanjării structurilor economice pe noile baze impuse de demolarea – prin impactul crizei – a celor generate de dezvoltarea haotică postdecembristă. Acest fenomen este unul de durată, care nu-şi va demonstra efectele decât în următorii câţiva ani.

Semne bune 2012 n-are...



12