De ce dispare sexul în relațiile de lungă durată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

De ce dispare sexul în relațiile de lungă durată

Lifestyle 29 Octombrie 2019 / 10:31 4676 accesări

Astăzi, relațiile pe termen lung sunt din ce în ce mai greu de găsit. Tot mai mulți tineri preferă să plaseze cariera pe primul loc și uită să mai privească relațiile amoroase drept o prioritate. Se poate spune că, în prezent, a menține vie flacăra pasiunii este mai mult decât o provocare pentru cuplurile tinere.

Ultimele studii legate de acest aspect sugerează că, indiferent de statutul relației noastre, cu toții avem mai puține relații sexuale decât ne-am obișnuit. Concepția privitoare la sex și relații de durată s-a schimbat enorm în ultimii ani.

Dacă în copilărie eram crescuți cu basme și povești romantice despre prințese și prinți, la maturitate privim relația cu alți ochi. Poveștile sunt menite să arate tot ce e mai frumos într-un cuplu, însă niciodată acestea nu continuă cu ceea ce se întâmplă, de fapt, între cei doi parteneri. Basmele nu arată greutățile și încercările prin care trec cei doi oameni care își unesc destinele, tocmai pentru a le oferi copiilor o perspectivă ideală asupra iubirii.

Sexul, un liant în planul afectiv

Multe cupluri recunosc că e greu să mențină dragostea la aceeași intensitate de la început și până la sfârșit, mai ales în prezent, când majoritatea partenerilor pierd lupta cu rutina. Sexul joacă un rol foarte important în relațiile pe termen lung, însă acesta trebuie să fie dorit de ambele părți.

„Am întâlnit multe femei care își doreau enorm să își salveze relația cu partenerul, așa că apelau la tot felul de accesorii și modele de lenjerie sexy pentru a reaprinde flacăra pasiunii în dormitor”, susține Gabriela, managerul magazinului de lenjerie intimă Just4Girls.ro.

Problemele încep să apară atunci când dorința se diminuează sau chiar dispare complet, iar acest lucru se poate întâmpla chiar și în subconștient, fără ca persoana în cauză să își dea seama prin ce trece. Mai mult, absența dorinței de a face sex se pare că este una dintre cele mai întâlnite probleme prezentate în terapia de cuplu.

Exista situații în care, după un anumit timp împreună, atât femeile, cât și bărbații ajung să fie foarte nemulțumiți de calitatea relației sexuale pe care o au. Același lucru îl confirmă și persoanele care au acceptat provocarea de a avea un jurnal sexual, în care au relatat fiecare experiență de la începutul relației și până în prezent. Spre exemplu, femeile se declară mult mai fericite în primele luni ale relației, atunci când ambii parteneri sunt mult mai aventuroși și mai impulsivi.

Tendința de a da vina pe factorii externi

Cu timpul, problemele financiare, apariția unui copil, tabieturile sau orice alt lucru pe care îl trăiește un cuplu contribuie la scăderea calității relației sexuale. Însă frustrările nu se acumulează din cauza factorilor externi, ci din contră, din cauza partenerilor.

Ar fi greșit să considerăm că un copil este de vină pentru momentele mai puțin pasionale petrecute de părinții lui. Chiar dacă este adevărat că nașterea determină scăderea abruptă a libidoului femeilor potrivit unui studiu, acest lucru nu trebuie să devină un impediment pentru petrecerea timpului alături de partener.

Bărbații rămân la fel de doritori chiar și după ce o femeie naște, însă este foarte important ca ambii parteneri să fie pregătiți din punct de vedere psihic să își reia activitatea sexuală. Problema se află undeva la mijloc, mai exact între cei doi parteneri care fie nu reușesc să comunice sincer și să își expună nemulțumirile, fie își îndreaptă atenția asupra altor lucruri uzuale.

Înșelatul, o piatră de încercare

De la îndreptarea atenției spre altceva până la înșelat mai e doar un singur pas. Bărbații au nevoie de răspunsuri, tocmai de aceea aleg să își înșele partenera cu alte femei care fie îi consideră cei mai buni, fie le întăresc ideea că pot avea pe cine doresc. Pe de altă parte, femeile își trădează partenerii din frustrare și din dorința de a simți, din nou, fiorii pasiunii.

Potrivit unui studiu publicat la începutul acestui an în British Medical Journal, persoanele de peste 25 de ani care sunt implicate într-o relație serioasă au cunoscut cele mai puternice scăderi ale frecvenței sexuale. Se pare că oamenii nu mai au timp pentru sex sau nu își mai fac timp pentru dragostea în cuplu. Totul se desfășoară mecanic și în viteză, aspecte care influențează enorm calitatea relațiilor intime.

Numeroși cercetători au încercat să răspundă la întrebarea potrivit căreia sexul se diminuează pe parcursul anilor de relație. Aceștia au ajuns la concluzia că nu relația pe termen lung este de vină pentru calitatea raporturilor intime, ci mai degrabă lipsa afecțiunii dintre cei doi parteneri. Cu alte cuvinte, partenerii sunt responsabili pentru menținerea pasiunii și a iubirii în cuplu, fie că vorbim de o relație de 5, 10 sau chiar 25 de ani.

„Credem că este vorba despre a-ți face timp pentru partenerul tău”, mărturisesc cuplurile participante la studiu. Chiar dacă acestea recunosc că frecvența relațiilor intime a scăzut în raport cu primele luni în care s-au cunoscut, chiar și după 10 sau 15 ani reușesc să mențină o medie de 2-3 partide de sex pe săptămână. Acest aspect contează enorm pentru ca relația să nu se erodeze.

Un lucru e cert: orice cuplu comunică mai bine prin sex. Acest tip de comunicare nu doar că îi apropie pe parteneri, dar îi ajută să se relaxeze și să se distanțeze, totodată, de la grijile cotidiene.

Stresul, un inamic puternic

Întrebate despre cauzele scăderii afecțiunii intime, multe cupluri au dat vina pe stres. Atât bărbații, cât și femeile care au răspuns la această întrebare au plasat stresul printre principalele cauze care pot ruina o relație amoroasă și pe stilul de viață din ce în ce mai haotic. Oamenii de știință au analizat acest aspect și au ajuns la concluzia că stresul poate fi un inamic puternic atât timp cât partenerii sunt mai introvertiți și preferă să ascundă problemele cu care se confruntă.

În anul 2014, cercetătorii de la Universitatea din Lisabona au examinat 428 de persoane heterosexuale și au descoperit că stresul, anxietatea și oboseala au fost factorii cel mai frecvent declarați în reducerea dorinței sexuale într-o relație.

Este adevărat că stresul și oboseala pot produce ravagii asupra unei relații, însă încrederea reciprocă, respectul și comunicarea pot fi arme greu de egalat în lupta cu acești inamici periculoși. Cu alte cuvinte, specialiștii în terapia de cuplu recomandă tuturor persoanelor aflate în criză să comunice mai des, să își facă timp unul pentru celălalt și, în mod special, să nu uite niciodată să se surprindă reciproc.

O surpriză, un moment romantic sau o simplă escapadă de weekend pot face minuni la capitolul relații sexuale în cuplu. Nu e de mirare că tot mai multe studii arată cât de important este sexul pentru o viață fericită în doi.

Cuplurile moderne, îndemnate să se concentreze

Cel mai important sfat pe care cercetătorii îl oferă tuturor cuplurilor care trec printr-o astfel de criză în relație are legătură cu conceptul de focalizare cognitivă. Mai exact, acesta se referă la depunerea unui efort de concentrare asupra partenerului. Spre exemplu, dacă într-o seară ești mai absorbit de telefon decât de cel de lângă tine este de la sine înțeles că nu te vei bucura de o partidă de sex veritabilă, ci mai degrabă vei acționa din impuls. Oamenii care fac totul mecanic nu își dau seama unde și când greșesc, astfel că, în loc să arunce vina pe cealaltă jumătate, poate ar trebui să își analizeze comportamentul.

Dorința de a răspunde nevoilor sexuale ale partenerului este cea mai bună soluție pentru a combate monotonia în cuplu. În fond, sexul nu înseamnă doar plăcere fizică datorată de stimularea organelor sexuale, ci și fericire mentală. Este vorba despre a te simți conectat cu partenerul, iar acest lucru se poate întâmpla încă din timpul preludiului.

„Sexul într-o relație de lungă durată trebuie privit ca și cum ai merge la sală”, spun sexologii. „Este nevoie de multă muncă și ambiție pentru a obține rezultatele dorite pe termen lung. În primele zile, ești entuziasmat de încercarea tuturor echipamentelor sportive noi, în cele din urmă noutatea se uzează și pare un efort să menții nivelul de plăcere. Însă acel efort este absolut necesar atunci când îți dorești cele mai bune rezultate”.

(P)



12