De ce este bine să iertăm!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

De ce este bine să iertăm!

Monden 31 Iulie 2012 / 00:00 473 accesări

O vorbă veche spune că a greşi este omeneşte, dar a ierta este divin. O cercetare efectuată în SUA arată adevărul din spatele acestei zicale, potrivit căruia iertarea persoanelor care ne-au provocat o neplăcere ajută la îmbunătăţirea propriei sănătăţi. Cercetătorii Universităţii California din San Diego au descoperit că persoanele care renunţă la mânie au şanse mai mici de a înregistra o creştere bruscă a tensiunii arteriale.

În cadrul studiului, cercetătorii au cerut celor 200 de voluntari participanţi să se gândească la un moment în care un prieten i-a ofensat. Circa 100 dintre participanţi au fost rugaţi să se gândească la modul în care i-a mâniat acest act, iar ceilalţi voluntari au fost încurajaţi să se gândească la moment într-un mod mai conciliant. Apoi, tuturor participanţilor le-a fost distrasă atenţia pentru cinci minute, după care au fost rugaţi din nou să se gândească la acel eveniment, de data aceasta aşa cum îşi doreau ei. Toţi voluntarii erau conectaţi la aparate ce monitorizau tensiunea arterială şi ritmul bătăilor inimii. Voluntarii din grupul celor mânioşi prezentau o creştere mult mai mare a tensiunii arteriale în comparaţie cu cei din grupul celor rugaţi să privească conciliant momentul neplăcut. Efectul a fost identificat chiar şi după perioada de relaxare. În schimb, nu a existat nicio diferenţă între cele două grupuri în ceea ce priveşte ritmul bătăilor inimii.

Cercetătorii sugerează că o atitudine iertătoare reduce reactivitatea la evenimentele stresante, oferind protecţie de lungă durată. Nu există dovezi ştiinţifice care să indice efecte nocive ale creşterii tensiunii arteriale pentru un interval scurt de timp, însă dacă hipertensiunea se menţine pe termen lung, aceasta creşte riscul de a suferi un atac de cord sau un atac cerebral.

Taguri articol


12