De ce este nerecomandat vorbitul la telefon în timpul şofatului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

De ce este nerecomandat vorbitul la telefon în timpul şofatului

Monden 30 Ianuarie 2007 / 00:00 708 accesări

Cercetătorii americani au descoperit motivul pentru care este dificil pentru oameni să vorbească la telefonul mobil şi să conducă maşina în acelaşi timp. Aceştia au ajuns la concluzia că în creier are loc o strangulare în fluxul de oxigenare a sîngelui în momentul în care oamenii încearcă să rezolve două sarcini în acelaşi timp. Studiul a scos la iveală faptul că în momentul în care o persoană încearcă să efectueze o a doua sarcină, activitatea creierului încetineşte cu aproximativ 300 de milisecunde. Rezultatele vin în sprijinul legii ce interzice utilizarea telefonului mobil la volan.

Participanţii la studiu, aşezaţi în faţa computerelor, au fost rugaţi să apese pe o tastă corespondentă unuia din opt sunete diferite auzite şi, în acelaşi timp, să rostească o silabă corespondentă uneia din opt imagini de pe monitor. Cercetătorii au utilizat scanarea prin rezonanţă magnetică pentru a detecta schimbările produse în oxigenarea sîngelui din creier, o modalitate de a monitoriza activitatea diferitelor regiuni ale acestui organ. Cortexul lateral frontal, cel prefrontal şi cel superior frontal sînt incapabile să proceseze două sarcini în acelaşi timp, urmarea fiind o strangulare a creierului.

Cercetătorii au descoperit că, într-o asemenea situaţie, răspunsul neuronal la cea de-a doua sarcină este amînat pînă ce prima este finalizată. Aceştia au indicat că descoperirea este relevantă mai ales dacă oamenii au de efectuat sarcini într-un mediu complex, de exemplu pilotarea unui avion sau condusul unui vehicul. Chiar dacă oamenii utilizează căştile telefonului mobil, aceştia efectuează două sarcini cognitive în acelaşi timp. 20% dintre şoferii americani recunosc că vorbesc la telefonul mobil în timp ce conduc maşina.



12