„De ce iubim femeile\" şi „Dicţionarul austriac-român\" au atras atenţia presei vieneze

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„De ce iubim femeile\" şi „Dicţionarul austriac-român\" au atras atenţia presei vieneze

Cultură 26 Ianuarie 2008 / 00:00 1035 accesări

Lectura romanului „De ce iubim femeile\", de Mircea Cărtărescu şi lansarea primului dicţionar austriac-român, de Ioan Lăzărescu şi Hermann Scheuringer, au atras, în ultima săptămînă, sute de jurnalişti, studenţi, oameni de afaceri şi de cultură la Institutul Cultural Român (ICR) din Viena. Lectura din volumul „De ce iubim femeile\", scris de Mircea Cărtărescu şi lansarea primului dicţionar austriac-român, de Ioan Lăzărescu, de la Universitatea Bucureşti şi Hermann Scheuringer, de la Universitatea Viena au atras un public foarte numeros, tot mai interesat de limba şi literatura română. „De ce iubim femeile\", care a deschis, pe 20 ianuarie, programul de prezentare a literaturii româneşti dedicate feminităţii, în cadrul evenimentului „Matinee&Brunch im RKI\", este unul dintre cele mai bine vîndute titluri şi a fost tradus în spaniolă, ebraică, portugheză, maghiară, bulgară. Astfel, Mircea Cărtărescu a deschis calea colegelor sale Gabriela Adameşteanu, Simona Popescu, Ana Maria Sandu, Ruxandra Cesereanu, Florina Iliş, Cecilia Ştefănescu, Maria Manolescu, Doina Rusti şi Gabriela Gavril, printr-o lectură din volumul foarte popular „De ce iubim femeile\", ce urmează să apară în limba germană, la editura Suhrkamp.

Evenimentele organizate de ICR Viena s-au bucurat de atenţia presei austriece şi de participarea activă a unor personalităţi academice şi culturale. Matineul literar, organizat lunar de ICR Viena, a fost publicat alături de un interviu amplu cu scriitorul Mircea Cărtărescu de cotidianul Die Presse, iar dicţionarul austriac-român a fost prezentat de şeful Institutului de Romanistică, Michael Metzeltin. Mircea Cărtărescu povesteşte în interviul acordat publicaţiei „Die Presse”, intitulat „M-am răzbunat pe Bucureşti\", despre vise reale şi false, despre ura şi iubirea de ţară. Scriitorul arată, în interviu, că literatura română post-decembristă se orientează după modelul francez „nouveau roman\", în care contează doar naraţiunea. Apoi, Cărtărescu vorbeşte despre romanul său „Orbitor\", care a apărut recent în Austria. „Die Wissenden\", ediţia în limba germană a romanului „Orbitor. Aripa stîngă\", a fost aleasă Cartea lunii ianuarie de criticii austrieci, iar anul trecut a fost aleasă Cartea Anului 2007 de Fundaţia Anonimul.

Considerat de unii critici drept cel mai important scriitor român contemporan, Mircea Cărtărescu a fost premiat, de-a lungul timpului, de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, ASPRO, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România. De asemenea, cărţile scriitorului au fost nominalizate în Franţa la premiul Medicis (Le meilleur livre etranger) şi Prix Union Latine.



12