Cauzele "proastei funcționări" a anumitor ceasuri atomice din sistemul de navigație Galileo au fost "identificate" și o serie de măsuri au fost implementate pentru a evita ca această problemă tehnică să se extindă, a dezvăluit luni pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene (CE). Problemele observate la mai multe ceasuri atomice din sistemul Galileo "nu afectau performanțele serviciilor inițiale" furnizate de acest sistem european de navigație prin satelit, lansat pe 15 decembrie, a ținut să sublinieze purtătoarea de cuvânt Lucia Caudet.
În ianuarie, directorul general al Agenției Spațiale Europene (ESA), Jan Woerner, a recunoscut faptul că nouă ceasuri atomice din sistemul Galileo erau în pană. Luni, site-ul latribune.fr a anunțat că în prezent "aproximativ 20" de ceasuri atomice experimentează "disfuncționalități", iar "10 ar fi deja scoase din funcțiune definitiv" dintre cele 72 care se află pe orbită. Această cifră - "aproximativ 20" - a fost însă dezmințită de o sursă apropiată de programul Galileo.
Ceasurile atomice ale sistemului Galileo trebuie să asigure sistemului european de geolocalizare un grad foarte înalt de precizie. De aceea, fiecare satelit din rețeaua Galileo are la bordul său, ca măsură de precauție, patru ceasuri atomice de două tipuri (ceasuri cu hidrogen pasiv - cele mai performante - și ceasuri atomice cu rubidiu). Pentru ca fiecare satelit să funcționeze bine din acest punct de vedere, trebuie ca cel puțin unul dintre cele patru ceasuri să se afle într-o stare bună de funcționare. După ce au fost descoperite acele disfuncționalități, o anchetă a fost desfășurată de ESA.
Instituția europeană și-a publicat concluziile în luna iunie, a precizat purtătoarea de cuvânt a CE. "Cauzele principale ale acestor funcționări defectuoase au fost identificate și o serie de măsuri au fost implementate pentru a reduce posibilitatea unor funcționări defectuoase suplimentare la nivelul sateliților aflați deja pe orbită", a precizat ea. "Intervenții au avut loc și la nivelul acelor sateliți care se află încă în producție", a adăugat Lucia Caudet. "Furnizarea primelor servicii oferite de Galileo nu a fost și nu va fi afectată de această funcționare defectuoasă a ceasurilor atomice sau de alte măsuri corectoare", a mai spus ea. În total, 18 sateliți Galileo se află în prezent pe orbita Terrei. Alți patru urmează să fie lansați de o rachetă Ariane 5 în decembrie 2017. Proiectul Galileo este finanțat de Uniunea Europeană, care este proprietarul acestui sistem de navigație prin satelit, ce dorește să ofere un grad de precizie mai mare decât cel oferit de sistemul american GPS.