De ce nu se depreciază şi valuta vecinului?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Leul, oaia neagră

De ce nu se depreciază şi valuta vecinului?

Economie 17 Octombrie 2012 / 00:00 347 accesări

O DEPRECIERE… LOGICĂ Leul a pierdut 2,82% în faţa euro, în perioada 1 iulie - 15 octombrie, în vreme ce valutele din regiune s-au apreciat. Forintul a câştigat 2,5%, coroana cehă a urcat cu 3,1%, iar zlotul polonez cu 3,08%. Leul a făcut notă discordantă. „Turbulenţele interne din vară au contribuit la ajustarea cursului leu/euro, care ar fi avut loc oricum, însă poate mai târziu. Deficitul de cont curent s-a restrâns cu 23%, până la 3,1 miliarde euro, în primele opt luni ale anului, însă, în continuare, teoria economică susţine ipoteza deprecierii leului, pentru a stimula exporturile şi inhiba importurile. Asta va ajuta la reglarea deficitului comercial. În plus, diferenţa de inflaţie dintre România şi zona euro este un alt argument în defavoarea leului”, spun analiştii casei de brokeraj X-Trade Brokers. Ce-i drept, intervenţiile băncii centrale au liniştit piaţa, descurajând speculatorii; totuşi, rezervele valutare şi forţa trendurilor curente din economia europeană şi cea globală nu permit o întoarcere a tendinţei de depreciere a leului prin simpla intervenţie a BNR. „România are nevoie de capital străin, direcţionat în investiţii, care să genereze valoare adăugată în plan local. Astfel, situaţia economică se va putea îmbunătăţi, iar cursul de schimb ar deveni o imagine a noii realităţi”, explică analiştii.

CE AMENINŢĂ LEUL Potrivit celor mai recente date ale BNR, deficitul de cont curent a fost acoperit doar 30% prin investiţii străine directe, iar România este percepută ca o piaţă de frontieră, având un indice investiţional asemănător cu al Jamaicăi, Nigeriei şi Botswanei. „Intrarea în liga economiilor emergente se face doar cu acţiuni concrete. Pe de-o parte, finanţele publice trebuie menţinute într-o formă sănătoase, prin evitarea cheltuielilor fără rost şi prin respectarea ţintelor de deficit agreate cu Fondul Monetar Internaţional; pe de altă parte, fiscalitatea trebuie să devină predictibilă”, potrivit X-Trade Brokers. Pe termen scurt, leul ar putea fi influenţat de apropierea alegerilor, de performanţa sub aşteptări a economiei în semestrul I (creştere de numai 0,7%) şi de temerile ce ţin de Grecia. Astfel, cursul ar putea urca spre 4,65 - 4,70 unităţi/euro.

DEPRECIERE TEMPERATĂ DE BNR Ieri, moneda naţională s-a depreciat uşor în faţa euro, trendul de scădere fiind temperat de intervenţiile indirecte ale BNR. Cursul a ajuns la 4,5693 lei/euro. Leul s-a apreciat însă în raport cu dolarul, referinţa coborând cu 1,05 bani, de la 3,5248 la 3,5143 unităţi. Maximul zilei a fost de 4,5790 lei/euro, iar dealerii spun că ordinele de cumpărare euro au venit atât de la jucătorii străini, cât şi de la cei locali.

Taguri articol


12