Constănțenii care beneficiază de ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană vor mai avea de așteptat câteva zile până când vor putea să își ridice pachetele. Deși alimentele ar fi trebuit să fie distribuite nevoiașilor încă de acum două săptămâni, primarul Decebal Făgădău ne-a explicat că administrația constănțeană așteaptă un răspuns de la Guvern dacă Primăria poate împărți ajutoarele o singură dată și nu de două ori. Asta deoarece, spune edilul, sunt venite mult mai multe pachete decât beneficiarii înscriși în lista de așteptare, ceea ce ar presupune o redistribuire a alimentelor. Făgădău a afirmat că a cerut acordul Executivului pentru această amânare, pentru a nu-i pune pe oameni pe drumuri de două ori.
Foarte mulți dintre nevoiașii Constanței așteaptă în această perioadă să primească ajutoarele alimentare din partea Uniunii Europene (UE). Deși Guvernul a distribuit pachetele către autoritățile locale încă de la începutul lunii iunie, în unele localități alimentele nu au ajuns la cetățeni nici până în prezent. Printre cei care așteaptă ajutoarele UE se numără și locuitorii municipiului Constanța. Revoltați că nu au intrat în posesia alimentelor, mulți dintre beneficiari ni s-au adresat la redacție, pentru că au vrut să știe când se vor acorda. La rândul nostru, i-am întrebat și noi pe cei care se ocupă în mod direct de acest lucru, adică pe reprezentanții autorităților locale din Constanța. Primarul Decebal Făgădău ne-a explicat că, în prezent, sunt venite mult mai multe pachete decât beneficiarii înscriși în lista de așteptare și, în consecință, acestea trebuie redistribuite. „Pentru a nu-i pune pe oameni pe drumuri de două ori, am cerut o solicitare la Guvern pentru a ne permite să împărțim ajutoarele o singură dată și nu de două ori. Răspunsul ar trebui să vină în câteva zile“, a spus Făgădău. El a adăugat că, din cauza temperaturilor ridicate, persoanele care au probleme de locomoție sau suferă de anumite afecțiuni trebuie să vină însoțite.
PATRU PUNCTE DE DISTRIBUŢIE
Primăria Constanța îi anunță pe constănțeni că, în momentul în care va începe distribuția ajutoarelor alimentare de la UE, acestea vor fi ridicate din patru puncte: de la cluburile de pensionari ale Primăriei din str. Duiliu Zamfirescu nr. 4, Cișmelei nr. 16, Ștefan cel Mare nr. 77 - 79 și de la Clubul pentru persoanele cu handicap din zona Tomis III. Fiecare pachet de bază conține câte un kg de făină, două kg de mălai, un pachet de paste făinoase (400 g), doi litri de ulei, un kg de zahăr, o conservă de carne de vită (300 g), o conservă de pate din ficat de porc (200 g), un kg de orez, o conservă de paste de tomate (400 g) și o jumătate de kg de fasole boabe. Potrivit Primăriei, vor fi împărțite peste 20.000 de pachete.
CINE BENEFICIAZĂ DE AJUTOARE
Vor primi alimente de la UE familiile și persoanele singure care beneficiază de venit minim garantat în condițiile normelor în vigoare. De asemenea, se acordă ajutoare și celor care au parte de alocație de susținere a familiei. Printre cei care pot beneficia de alimente de la UE se numără șomerii și pensionarii cu maximum 450 de lei lunar. Și cei care primesc indemnizație specială pentru pensionari sunt incluși în rândul beneficiarilor. Nu sunt exceptați din rândul celor care primesc ajutoare alimentare nici veteranii de război, invalizii, văduvele de război, cei care au fost persecutați politic, cei care au fost deportați în străinătate în vremea comunismului și foștii prizonieri politici. Pachetele din partea UE se acordă și persoanelor cu handicap grav şi accentuat care nu au parte de îngrijire în servicii sociale. Nu în ultimul rând, alimentele se oferă și persoanelor fără venituri sau care câștigă maximum 450 de lei pe lună și nu fac parte din nicio categorie dintre cele enunțate anterior. De menționat că persoanele care fac parte din mai multe categorii de beneficiari primesc un singur pachet. În plus, moștenitorii beneficiarilor care au decedat până la data distribuţiei ajutoarelor alimentare nu pot primi pachetele la care ar fi avut dreptul beneficiarii respectivi înainte de a muri.