De ce pleacă pe capete medicii din țară?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mesaje fără ecou către guvernanți

De ce pleacă pe capete medicii din țară?

Sănătate 17 Decembrie 2017 / 16:44 1594 accesări

Un ultim studiu al Asociaţiei Române pentru Promovarea Sănătăţii arată că aproximativ 15.700 de medici români lucrează în străinătate; un număr mare, raportat la deficitul de doctori din țara noastră. Problema este că mesajele de disperare ale Colegiului Medicilor din România date în urmă cu ani buni au rămas fără ecou; guvernanții nu au făcut altceva decât să promită și... cam atât. Rezultatul? Medicii continuă să părăsească țara în număr mare, în condițiile în care lefurile sunt umilitoare, condițiile de lucru precare, iar respectul este și el pe cale de dispariție.

Atenționările de ani buni ale Colegiului Medicilor din România, potrivit cărora spitalele vor rămâne fără medici, încep să se adeverească. De altfel, și ultimul studiu al Asociaţiei Române pentru Promovarea Sănătăţii (ARPS) arată că aproximativ 15.700 de medici români lucrează în străinătate; un număr mare, raportat la deficitul de doctori din țara noastră. Cine și ce face pentru a stopa fenomenul de exod al doctorilor? Guvernanții nu au făcut altceva decât să promită și... cam atât. Aproape că nimeni nu mai crede nimic. Se anunță că din anul 2018 vor fi creșteri salariale considerabile, comparativ cu cele din anii trecuți. Deși inițial s-a spus că acestea vor avea loc din ianuarie 2018, până la urmă creșterea va avea loc din martie; cel puțin așa susțin guvernanții. Să mai creadă cineva ceva? Rămâne de văzut. Cert este că, până atunci, un medic rezident de anul I are un venit umilitor: circa 1.500 de lei net, fără sporuri (nu sunt la toate specialitățile); la acesta se adaugă o bursă de 670 de lei și bonurile de masă. Din acești bani, medicul rezident trebuie să trăiască, să își cumpere cărți, să participe la simpozioane și congrese, cu alte cuvinte să beneficieze de celebra deja educație medicală continuă. Chiar și în aceste condiții, cu lefuri de nimic, Ministerul Sănătății (MS) nu a reușit să scoată la Concursul Național de Rezidențiat, sesiunea noiembrie 2017, locuri (loc de muncă pe perioadă determinată) suficiente pentru toți candidații care au avut punctaje de promovare; peste 400 au rămas fără locuri! Trebuie menționat și faptul că MS a scos mult prea puține posturi (angajare pe perioadă nedeterminată); de exemplu, pentru județul Constanța, MS a scos la concurs un singur post, la Spitalul din Medgidia, ceea ce ar însemna că toate spitalele din județ au medici suficienți și nimeni nu trebuie să se mai plângă. Nimic mai fals, în condițiile în care mai toți șefii de clinici sunt indignați de faptul că nu au personal suficient și că sunt nevoiți să lucreze la foc continuu.
CÂT ESTE DEFICITUL! ”În sistemul medical, conform estimărilor autorilor, aproximativ 15.700 de medici români îşi practică în prezent meseria în străinătate, cu precădere în state din vestul Europei (Germania, Marea Britanie, Franţa). Într-o declaraţie recentă a Societăţii Naţionale de Medicină de Familie se menţiona că deficitul de medici de familie este de aproximativ 600, deci nesemnificativ. Cu ocazia cercetării întreprinse în 2017 prin proiect referitor la deficitul de medici pe fiecare judeţ înregistrat de direcţiile judeţene de sănătate publică, s-a aflat din răspunsurile parţiale (24 din 42 de direcţii au oferit informaţii) că deficitul de medici specialişti era de aproximativ 4.700”, se arată într-un comunicat al ARPS despre rezultatele studiului ”Emigraţia forţei de muncă înalt calificate din România. O analiză a domeniilor cercetare-dezvoltare, medicină şi tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor”.



12