De ce refuză părinții să își vaccineze copiii? Explicații ale medicilor constănțeni!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
”Săptămâna Europeană a Vaccinării”

De ce refuză părinții să își vaccineze copiii? Explicații ale medicilor constănțeni!

Sănătate 25 Aprilie 2018 / 18:47 1709 accesări

Între 23 și 29 aprilie 2018, se celebrează ”Săptămâna Europeană a Vaccinării”, parte integrantă a campaniei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - ”Săptămâna Mondială a Vaccinării”. ”Tema din anul 2018 este “Să ne protejăm împreună, Vaccinurile sunt benefice”. Este un moment prielnic pentru specialiști de a explica importanța vaccinării. De ce refuză unii părinți să își vaccineze copiii?

Între 23 și 29 aprilie 2018, se celebrează ”Săptămâna Europeană a Vaccinării” (SEV), parte integrantă a campaniei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) - ”Săptămâna Mondială a Vaccinării”.”Săptămâna Mondială a Vaccinării” are scopul de a sublinia necesitatea de acțiuni COLECTIVE, pentru a garanta că fiecare persoană este protejată de bolile prevenibile prin vaccinare, potrivit Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța. Și la Constanța, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) ”Sf. Apostol Andrei” a organizat, în colaborare cu DSPJ, o conferință de presă, tocmai în ideea de a răspândi informații utile populației, despre importanța vaccinării.

”Tema din anul 2018 este “Să ne protejăm împreună, Vaccinurile sunt benefice”, încurajează oamenii, de la donator la publicul larg pentru progres în eforturile de creștere a acoperirii vaccinale pentru BINELE COMUN. Pentru acest bine comun, guvernele trebuie să investească în eforturile de vaccinare, acțiunile de promovare a sănătății să pună accentul pe vaccinare și oamenii trebuie să se vaccineze”, potrivit DSPJ. Despre faptul că acoperirea vaccinării a scăzut dramatic s-a tot vorbit în aceste zile. Ce este de făcut și de ce nu acceptă părinții vaccinarea copiilor? Au răspuns acestor întrebări atât medici ai SCJU, cât și dr. Loti Popescu, master european promovarea sănătății și educație pentru sănătate, purtătorul de cuvânt al DSPJ Constanța. În opinia directorului medical al SCJU, dr. Bogdan Obadă, România are nevoie urgentă de o lege a vaccinării; trebuie să ne aliniem în cel mai scrut timp legislației europene: ”Sub nicio formă nu trebuie să ne întoarcem la boli din Evul Mediu. S-au făcut eforturi mari pentru ca acestea să fie eradicate”.

Dr. Loti Popescu a vorbit despre importanța imunității colective, definită de Organizația Mondială a Sănătății astfel: ”cu cât mai multe persoane vaccinate din colectivitate, cu atât riscul ee îmbolnăvire a celor nevaccinate scade”; și asta pentru că bolile contagioase se transmit de la o persoană la alta. Medicul din cadrul DSPJ a subliniat și strategia națională din perioada 2014 - 2020, creșterea acoperirii vaccinale, dar și cât de important este să fie repus pe ”picioare” Institutul Național ”Cantacuzino”. Același medic a subliniat și importanța abordării unui stil de viață sănătos, care constă în mișcare, alimentați sănătoasă, dar și scăderea consumului de dulciuri, știut fiind faptul că acestea scad imunitatea. Tot la capitolul vaccinare, în curând ar putea fi reluată campania de vaccinare HPV a tinerelor, care în anii trecuți a fost un eșec, din cauza campaniei care a avut un start greșit.

ȘI TOTUȘI... Vaccinarea începe încă din maternitate, cu vaccinurile împotriva hepatitei B și TBC. Medicii spun că veștile sunt, totuși, îmbucurătoare, cel puțin la Constanța, la SCJU: tot mai puțini părinți refuză imunizarea bebelușilor: în 2016 - 97 de cazuri; 2017 - 9 cazuri, în primele 4 luni din 2018 - un caz. În SCJU, numărul nașterilor este de circa 3.500 pe an.

DE CE REFUZĂ PĂRINȚII VACCINAREA? Șeful Clinicii de Neonatologie a SCJU, dr. Livica Frățiman, crede că părinții refuză vaccinarea din două motive: în primul rând ei și-au pierdut încrederea în sistemul de sănătate, din cauza suișurilor și coborâșurilor și, în al doilea rând, lipsa de informare. Ea a dat exemplul celor care preferă să își ia informații din mediul online, din rețelele de socializare, în loc să ceară ajutor de specialitate, să acceseze site-ri de specialitate. Nu în ultimul rând, specialiștii susțin că vaccinarea nu este o alegere, ci ar trebui să fie o obligație, dacă dorim să avem copii sănătoși, o societate sănătoasă. La rândul său, și dr. Adriana Bălașa, medic primar pediatru, susține că vaccinarea este un drept la sănătatea copilului. De asemenea, și dr. Bălașa a subliniat importanța corectă a informării. Cât privește reacțiile adverse, medicii spun că sunt foarte rare, iar beneficiile sunt cu mult peste ceea ce înseamnă riscuri.

Precizăm că obiectivul ”Săptămâna Mondială a Vaccinării” 2018 este de a impulsiona o acțiune globală mai amplă pentru vaccinare, cu un centru de atracție special pe promovarea rolului pe care fiecare îl poate avea în acest efort comun, de la donatori la indivizi.



12