De ce să alegi vinurile roze de la Crama Recaș

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

De ce să alegi vinurile roze de la Crama Recaș

Lifestyle, Culinar 14 Decembrie 2020 / 17:16 12285 accesări

Știm deja că românii adoră vinul roșu și mai ales șprițul cu vin alb. Cum rămâne însă cu roze-ul? Studiem oferta unuia dintre marii producători români, Cramele Recaș, care include o gamă largă de vinuri roze.

Situate în localitatea omonimă de lângă Timișoara, Cramele Recaș au o lungă istorie și tradiție în domeniu. Prima atestare a viilor locale datează din 1447. Între timp, vinurile lor au devenit celebre și și-au diversificat enorm sortimentul.

Vinurile Recaș roze nu apar în toate gamele lor, dar există variante pentru toate buzunarele și papilele, de la demidulce la demisec.

Să le analizăm pe rând, dinspre gama entry level către seria premium:

Schwaben Wein Recaș roze

Deși este cel mai ieftin, gama entry level de la Recaș este surprinzător de acceptabilă, iar singurul vin roze Schwaben Wein este un cupaj Cabernet Sauvignon, Merlot, Băbească Neagră, Fetească Neagră, Syrah și Nero d’Avola. Cu o concentrație alcoolică de 12%, este singurul vin Recaș roze demidulce. Producătorul recomandă consumul său cu brânzeturi cu chimen, cașcaval, ostropel, tocăniță, precum și cu deserturi de tip cheesecake sau înghețată.

Castel Huniade Recaș roze

Următoarea gamă, Castel Huniade, include un cupaj roze de Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră, Băbească Neagră cu o concentrație alcoolică de 12,5%. De data asta vorbim despre un vin demisec, recomandat de către producător a fi băut cu bucătărie asiatică, sushi, grătar de vițel, curcan sau rață, dar și deserturi cu fructe de pădure.

Domeniile Recaș roze

Tot mai sus, gama Domeniile Recaș este prima care aduce dopul de sticlă la o serie retail. Aici vorbim despre un Recaș roze demisec, cu o concentrație alcoolică de 12,5%. Este un cupaj Merlot și Cabernet Sauvignon. Producătorul recomandă consumul împreună cu salatele de vară și carne de pui sau curcan gătite simplu, fructele de mare sau pește.

În această gamă găsim și singurul Recaș roze spumant, un cupaj de Cadarca, Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc cu concentrația alcoolică de 12%. Ni se recomandă consumul acestuia împreună cu brânzeturi, aperitive cu pește, paste cu sos alb, deserturi cu mango, piersici și caise. Medaliat cu bronz în 2018 la Global Sparkling Masters din Marea Britanie, acest spumant este o alegere foarte bună.

Regno Recaș Roze

Mergând mai departe, gama Regno Recaș - destinată exclusiv sectorului Horeca - include și un roze cu dop filetat pentru păstrarea prospețimii în cazul servirii la pahar. Vinul este un cupaj de Merlot, Cabernet Sauvignon și Syrah, cu o concentrație alcoolică de 12,5%, recomandat a fi consumat împreună cu salate de pește sau grătar din carne slabă, sau chiar cu pizza, plus deserturi cu fructe de pădure.

Sole

Și seria Sole include un Recaș roze, un cupaj de Cabernet Sauvignon, Negru de Drăgășani și Merlot de concentrație alcoolică 12,5%. Ni se recomandă consumul său împreună cu salate pe bază de brânză, pește sau carne slabă, pește gras, deserturi cu fructe de pădure.

Solo Quinta

În sfârșit, gama superioară, Solo Quinta, ajunsă în listele de vinuri ale unor restaurante cu stele Michelin și primind Marele Premiu la Vinalies Internationales 2011. Inițial doar vin alb, din 2015 a apărut și o variantă roze, care este un cupaj de Merlot, Cabernet Sauvignon, Novac, Negru de Drăgășani și Pinot Grigio, cu o concentrație alcoolică de 13%. Suntem îndemnați să-l consumăm împreună cu sushi și bucătărie asiatică, curcan la cuptor, somon la grătar, pește de talie medie, brânzeturi semitari și deserturi cu piersici și caise. Cel mai scump Recaș roze se distinge prin aromele fructate cu final intens.



12