De ce să nu pleci de la locul accidentului!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Accident mortal cu fugă de la locul faptei = nouă ani de închisoare

De ce să nu pleci de la locul accidentului!

Eveniment 29 Decembrie 2014 / 00:00 18723 accesări

Modificarea Codului Penal a adus anumite schimbări și în ceea ce privește regimul rutier. Deși toate infracțiunile au fost îmblânzite, una singură nu s-a modificat și a rămas la fel ca înainte. Vorbim despre părăsirea locului accidentului, care se pedepsește cu o condamnare cu închisoarea între doi și șapte ani. Intervalul este destul de mare deoarece infracțiunea are mai multe modalități de săvârșire. „Variantele cele mai grave le-am avut când conducătorul auto nu a redus deloc viteza după impact, a părăsit locul accidentului, a lăsat oglinda la fața locului, după care s-a întors să o ia, accidentul fiind pe trecerea de pietoni. Sunt și forme ușoare ale infracțiunii, când șoferul oprește autoturismul, vorbește cu victima, se preocupă de starea ei, o duce la spital sau la domiciliu, îi lasă numărul de telefon etc. În aceste cazuri, șoferul este sancționat mai blând“, a declarat insp pp. George Munteanu, șeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Poliției Rutiere (SPR) Constanța. Indiferent dacă șoferul este vinovat de producerea accidentului sau nu și totuși fuge de la locul accidentului, fapta rămâne și acesta trebuie să predea permisul de conducere. De asemenea, cei care părăsesc locul accidentului și pleacă cu diferite bunuri de la fața locului vor fi acuzați și de modificarea locului, faptă care este pedepsită tot cu între doi și șapte ani. Nici pasagerii care se află în autoturismul implicat într-un accident nu scapă basma curată dacă șoferul fuge. Aceștia au obligația să anunțe incidentul, în caz contrar putând fi acuzați de favorizarea infractorului. 

FRICĂ DE REACȚIA PUBLICULUI

Majoritatea șoferilor care părăsesc locul accidentului motivează că au fugit de teama reacției rudelor victimelor. Bineînțeles, nu trebuie să îi ignorăm pe acei șoferi care decid să plece deoarece nu au permis sau au consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan și trăiesc cu speranța că nu vor fi prinși. „Se înșală amarnic crezând că vor scăpa, deoarece toți sunt identificați și trași la răspundere. Sunt de neînțeles șoferii care nu se fac vinovați de producerea accidentului, nu sunt băuți, au permis, dar motivează că au fugit de reacția celor care sunt prezenți în zonă. Chiar dacă le este frică de bătaia ce o pot încasa, pot suna la 112 și se pot întoarce la fața locul atunci când este și poliția, pentru a se simți în siguranță și pentru a participa la cercetări. Însă cu cât te depărtezi, respectiv cu cât trec zilele, cu atât e mai greu să te autodenunți“, a adăugat insp. pp. Munteanu. Șeful Biroului Accidente a precizat că sunt și foarte multe cazuri în care șoferii vin să sesizeze că au fost implicați într-un accident rutier, dar victima a plecat... „Este vorba despre buna-credință a conducătorilor, chiar dacă victima rămâne neidentificată. Avantajele sunt mari pentru șofer. El se prezintă și dă o declarație, iar permisul rămâne la el. Dacă persoana vătămată nu se prezintă într-un termen de 90 de zile, dosarul se clasează. Șoferii nu ar trebui să se lase influențați de victime. Indiferent ce discută cu aceasta, ei trebuie să sune la 112 și să sesiseze producerea accidentului“, a adăugat insp. pp. Munteanu. 

UN SINGUR CAZ ÎN DERULARE

De la începutul anului și până în prezent, la SPR Constanța au fost înregistrate 35 de cazuri soldate cu părăsirea locului accidentului. Dintre acestea, un singur accident a rămas cu autor necunoscut, respectiv incidentul de pe bulevardul 1 Mai, de la sfârșitul lunii septembrie. „De la începutul anului am reținut 17 persoane și mai mult de jumătate, respectiv nouă, au ajuns în spatele gratiilor pentru fugă de la locul accidentului. Șoferii trebuie să înțeleagă că nu victimizarea aduce propunerea de arestare, ci fuga, care are pedeapsa cea mai mare“, a mai spus Munteanu. Cel mai concret caz în acest sens este accidentul petrecut în prima zi a anului, în zona Casa de Cultură. Șoferul care a fugit după ce a omorât o femeie a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Mai mult, pe lângă faptul că plătesc pentru faptele lor, șoferii vor trebui să scoată din buzunar și banii cheltuiți pentru căutarea lor. „Pe lângă tragerea la răspundere penală, or să răspundă și pentru eforturile de căutare. De aproximativ un an ne concentrăm pe cheltuieli judiciare și în referate evaluăm și aceste cheltuieli. Astfel că cel care părăsește locul accidentului, dacă este găsit și trimis în judecată, va fi chemat să acopere și costul căutărilor lui, pe lângă cheltuielile standard“, îi atenționează Munteanu pe șoferi. Însă conducătorii auto care au fost implicați într-un accident ar trebui să se gândească să oprească mașina, pentru că au măcar obligația morală de a afla starea persoanei pe care au lovit-o...



12