PLĂTITORI DE TAXE În contextul eliminării restricţiilor de pe piaţa europeană a muncii de la 1 ianuarie 2014, au apărut serioase temeri şi acuze că românii şi bulgarii vor da buzna pe piaţa muncii din Marea Britanie generând abuzuri. Într-un interviu acordat unui post de radio, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, se arată convins că un asemenea val masiv de muncitori români nu va exista. Ba, mai mult, el respinge ideea avansată în presa britanică şi de unii politicieni că românii vor pleca în Marea Britanie pentru a profita de beneficiile sociale: "Prin definiţie, lucrătorii sunt aceia care vor veni acolo să muncească. Odată intraţi în piaţa forţei de muncă, aceştia contribuie la impozitele, la taxele locale, pe care le plătesc, contribuie la sistemele sociale de sănătate sau pensii. Cei care vin în Marea Britanie nu vin ca să privească contemplativ sistemul de asistenţă socială. Românii dacă se duc în Marea Britanie se duc ca să muncească, nu se duc cu mâna întinsă. Nu se duc să stea cu burta la soare în Marea Britanie".
LIBER ÎN OPT ŢĂRI Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a declarat că, din 2014, românii şi bulgarii vor fi trataţi pe piaţa britanică a muncii la fel ca şi ceilalţi cetăţeni comunitari. Şi, pentru că Marea Britanie nu poate face nimic pentru prelungirea restricţiilor, în speranţa de a limita “impactul acestei situaţii” asupra economiei, cabinetul britanic a promis să introducă restricţii privind accesul la sistemul de asistenţă socială. Pe lângă Marea Britanie, şi Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa şi Malta vor ridica restricţiile pe piaţa muncii impuse muncitorilor din România şi Bulgaria de la 1 ianuarie. La cele opt se adaugă şi Spania, care, în decembrie 2012, a primit acordul Comisiei Europene pentru a reintroduce restricţiile doar pentru muncitorii români, din cauza crizei economice şi financiare.
OFERTE Românii care vor dori să muncească în aceste ţări de la 1 ianuarie trebuie să ştie că salariile depăşesc 1.000 de euro. În Belgia, spre exemplu, pot lucra în restaurante, baruri şi hoteluri, cu un salariu minim de 1.500 euro. În Olanda, domeniul ofertant este cel al construcţiilor, dar pot găsi de lucru şi mecanicii, electricienii şi instalatorii. Salariile pornesc de la 1.400 de euro. În Franţa, românii pot lucra în fabrici, iar remuneraţia este de cel puţin 1.300 de euro. Potrivit statisticilor din 2010 ale Comisiei Europene, în statele de pe bătrânul continent lucrează peste 2,1 milioane de români, majoritatea în Italia, Spania şi Germania.