De ce trage ARC-ul pentru reducerea TVA la carne

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

De ce trage ARC-ul pentru reducerea TVA la carne

Justiție 24 Noiembrie 2014 / 00:00 752 accesări

Trăim într-o țară extrem de ciudată. Avem manifestări în stradă pentru votul din diaspora, dar ne comportăm ca o masă amorfă atunci când sunt adoptate măsuri care ne afectează direct, cum ar fi, de exemplu creșterea TVA la 24%. În traducere, ne pasă că Elena Udrea nu a putut vota la Paris, deși nu știm ce căuta ea acolo, dar nu ne interesează că ni se decimează veniturile și crește riscul să rămânem fără loc de muncă. Pentru diminuarea TVA rămân să se lupte doar asociațiile patronale. Care chiar asta fac. Asociația Română a Cărnii (ARC) a transmis, sâmbătă, o scrisoare deschisă președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, în care le solicită ajutorul direct privind adoptarea inițiativei legislative de completare a art. 140 alin (2) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, prin care se propune reducerea TVA la 5% pentru carne și preparate din carne, depusă deja la Camera Deputaților în 10 martie. ARC a subliniat, în scrisoare, că menținerea TVA la nivelul de 24% încurajează evaziunea fiscală și competiția neloială. "Producătorii și procesatorii români de carne sunt la limita profitabilității și situația s-a înrăutățit și mai mult după reducerea TVA în Ungaria, la 5% pentru carnea de porc. Din datele Asociației Române a Cărnii, evaziunea fiscală este de aproximativ 13 miliarde de euro, adică 75% din TVA-ul care ar trebui încasat la bugetul de stat. Din păcate, nici 10% din TVA nu este colectat și astfel statul este păgubit în fiecare an cu 600 de milioane de euro, din cauza evaziunii fiscale la carne și la preparatele din carne", a declarat președintele ARC, Radu Timiș.



12