De ce vei fi cu ochii pe cer toată noaptea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Luna va părea mai mare și mai frumoasă

De ce vei fi cu ochii pe cer toată noaptea

Ştiință 16 Octombrie 2016 / 11:44 6574 accesări

Pasionații de astronomie, și nu numai, vor avea ocazia, la început de săptămână, să se bucure de un fenomen special. Este vorba despre acel moment în care satelitul natural al Terrei se află în punctul cel mai apropiat pe orbita Pământului. Fenomenul mai este cunoscut și sub numele de „Super Luna” sau „Lună plină la perigeu”, moment în care satelitul natural al Terrei va părea mai mare și mai strălucitor decât de obicei.

La început de săptămână, un fenomen deosebit va încânta privirile pasionaților de astronomie și nu numai. Este vorba despre Super Luna, ce va fi vizibilă în noaptea de 16 spre 17 octombrie, dar și în noaptea de 17 spre 18 octombrie. Fenomenul reprezintă suprapunerea a două evenimente astronomice diferite: Luna plină și Luna la perigeu. Cu alte cuvinte, satelitul natural al Pământului va fi atât de luminos și atât de aproape de Pământ încât vom avea impresia că îl vom putea atinge dacă întindem mâna. Potrivit specialiștilor de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București, satelitul natural al Terrei se va afla la o distanță de 357.850 de kilometri de planeta noastră, motiv pentru care va părea și mult mai mare și mai strălucitor decât de obicei. Potrivit definiţiei date în 1979 de astronomul Richard Nolle, o „Super Lună” este o Lună nouă sau una plină care se află la punctul cel mai apropiat de Terra pe orbita satelitului. Astronomii spun că Super Luna nu poate fi observată în toată splendoarea ei cu ochiul liber. Însă o vom putea vedea mai strălucitoare decât de obicei dacă cerul va fi senin. Totuși, cei care vor să admire Super Luna în detaliu pot merge la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, aflat în bulevardul Mamaia nr. 255. Obiectivul este deschis publicului zilnic, între orele 10.00 și 24.00, dacă și condițiile meteo permit desfășurarea optimă a observațiilor. Prețul unui bilet este de 5 lei (copii), respectiv 10 lei (adulți).

ARE VREO LEGĂTURĂ SUPER LUNA CU DEZASTRELE?

Pe de altă parte, oamenii de știință spun că nu există nicio legătură între Super Lună și dezastrele naturale de pe Terra. Pentru că, în timpul fenomenului de Super Lună, Pământul, Soarele şi Luna sunt aliniate, planeta noastră fiind între Lună și Soare, forțele gravitaționale exercitate pe Terra determină unele modificări ale mareelor, ceea ce i-a îngrijorat pe unii în legătură cu acest fenomen. Specialiștii NASA ne liniștesc, spunând că mareele din timpul fenomenului de Super Lună sunt doar cu câţiva centimetri mai înalte decât cele produse în mod obişnuit.



12