De două ori mai multe bombe şi răpiri în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În 2008

De două ori mai multe bombe şi răpiri în Afganistan

Externe 31 Decembrie 2008 / 00:00 628 accesări

Afganistanul s-a confruntat cu de două ori mai multe atentate cu bombă şi răpiri în 2008, faţă de anul precedent, a afirmat, marţi, ambasadorul american la Kabul, apreciind totuşi că aceste acte izolate nu au slăbit Guvernul şi aliaţii să internaţionali. Circa 2.000 de atacuri cu bombe artizanale şi 250 de răpiri au fost înregistrate în Afganistan, în 2008, a precizat William Wood într-o conferinţă de presă. Diplomatul american s-a declarat mulţumit de faptul că în 2008, promisiunile de suplimentare a trupelor şi de ajutoare internaţionale au fost mai mari decît oricînd din 2001, de la declanşarea intervenţiei în Afganistan. SUA au anunţat recent trimiterea a 20.000-30.000 de militari în plus în Afganistan, pînă în vara acestui an, pe lîngă cei 70.000 de militari străini deja desfăşuraţi în ţară. Obiectivul este contracararea rebeliunii talibanilor, care a cîştigat teren în ultimii doi ani. Şi alte ţări dintre cele 40 reprezentate în Afganistan au anunţat că vor trimite întăriri.

Guvernul afgan şi aliatul său american intenţionează să înfiinţeze miliţii locale pentru a ajuta la combaterea rebeliunii din sate, au anunţat, marţi, ambasadorul american la Kabul şi un purtător de cuvînt al Guvernului afgan. Cei doi au dat asigurări că nu intenţionează să înarme aceste gărzi comunitare sau să recreeze miliţiile de la sfîrşitul anilor \'80. Potrivit lui Wood, ”centrul problemei în Afganistan este faptul că niciodată nu au fost suficiente forţe internaţionale şi afgane desfăşurate în ţară”. La cererea preşedintelui afgan, Hamid Karzai, SUA lucrează în prezent împreună cu comunităţile locale, pentru ca acestea să îşi recîştige propria capacitate de a se apăra. Aceste forţe, care seamănă cu nişte miliţii locale, dar pe care Wood le numeşte gărzi comunitare, vor fi antrenate, echipate şi susţinute de trupele internaţionale, ”pentru a putea contracara cu încredere deplină atacurile insurgenţilor”. Purtătorul de cuvînt al preşedintelui Karzai, Homayoon Hamidzada, a adăugat, la rîndul său, că ”acest program vizează consolidarea triburilor şi nu formarea de miliţii”. La sfîrşitul anilor \'80, Guvernul comunist afgan a creat miliţii tribale, pentru a sprijini forţele de securitate naţionale. Dar aceste miliţii au devenit din ce în ce mai puternice şi au subminat autoritatea Guvernului, devenind actori ai războiului civil care a afectat ţara între 1992 şi 1996.

Între timp, Pakistanul a închis, marţi, ruta de aprovizionare a forţelor NATO şi a armatei americane din Afganistan, în timp ce armata pakistaneză a lansat o vastă operaţiune împotriva insurgenţilor în nord-vestul ţării. O vastă ofensivă susţinută cu elicoptere şi tancuri a fost lansată, marţi dimineaţa, în trecătoarea Khyber, care face legătura între Pakistan şi Afganistan, a declarat presei Tariq Hayat, administratorul regiunii. ”Aprovizionările forţelor NATO au fost suspendate temporar”, a declarat el, precizînd că principala rută care leagă Peshawar, din nord-vestul Pakistanului, de oraşul de graniţă pakistanez Torkham, de-a lungul trecătorii Khyber, a fost închisă. Circa 80% din transporturile pentru aprovizionarea trupelor străine din Afganistan traversează Pakistanul, de la combustibil la echipamente grele, majoritatea trecînd prin pasul Khyber. Trecătoarea Khyber este situată în centrul zonelor tribale pakistaneze, devenite un reper pentru grupările talibane şi combatanţii reţelei al-Qaida, care au fugit din Afganistan după înlăturarea de la putere a regimului taliban, la sfîrşitul lui 2001.

Taguri articol


12