De duminică, centura de siguranță este obligatorie pentru copii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noul Cod Rutier, în vigoare de pe 28 septembrie Părinţii vor primi amenzi drastice

De duminică, centura de siguranță este obligatorie pentru copii

Eveniment 27 Septembrie 2014 / 00:00 11116 accesări

Șoferii inconștienți care-și plimbă cu mașina copiii sau chiar bebelușii pe scaunul din dreapta ori pe bancheta din spate, fără ca aceștia să poarte centura de siguranță, vor putea fi sancționați drastic de polițiștii de la Rutieră. Începând de duminică, 28 septembrie, Codul Rutier modificat intră în vigoare și, odată cu el, vor deveni obligatorii scaunul special pentru micuții cu vârste de până la trei ani şi centura de siguranţă pentru cei de până la 12 ani, care trebuie să se afle pe bancheta din spate. Conducătorii auto care nu vor ține cont de recomandările legislației în vigoare riscă să primească patru sau cinci puncte de amendă, adică vor scoate din buzunar între 360 și 450 de lei. Dacă este plătită pe loc, sancțiunea se reduce la jumătate. Și asta nu e tot! Conform ordonanței, șoferii vor fi sancționați și cu trei puncte de penalizare. Noile prevederi trag un semnal de alarmă cu privire la numărul accidentelor rutiere soldate cu rănirea gravă a copiilor sau chiar moartea acestora, care a crescut în ultima perioadă. Actul normativ încearcă să-i responsabilizeze pe părinți și să-i facă să înțeleagă faptul că viața copiilor lor este pusă în pericol dacă ignoră recomandările legislației rutiere. De cele mai multe ori, portul centurii de siguranță poate face diferența între a trăi și a muri.

EXCEPȚIE Singura excepție de la regulă este reprezentată de șoferii autovehiculelor destinate transportului public de persoane, precum şi de taximetriști. „Copiii cu vârsta de peste trei ani, având o înălţime de până la 1,50 m, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă”, prevede noul act normativ. Mai mult, şoferii microbuzelor sau autobuzelor care au locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligaţia legală de a le purta în timpul circulaţiei pe drumurile publice. Reprezentanții Poliției Rutiere spun că modificările sunt mai mult decât binevenite. „Aceste prevederi există de peste 12 ani, dar erau menționate în legislație doar cu titlu de recomandare. Șoferii nu erau obligați să-și pună copiii în centură sau în scaune speciale, iar dacă erau depistați în trafic, erau doar atenționați verbal că nu procedează corect. De acum înainte, însă, situația se va schimba radical”, a declarat șeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Poliției Rutiere (SPR) Constanța, insp. pp. George Munteanu.

„CENTURA ESTE VITALĂ!” Multiplul campion național de raliuri Titi Aur, care deține o școală de conducere defensivă și pilotaj, spune că centura de siguranță face de foarte multe ori diferența dintre viață și moarte. „Cele mai multe accidente rutiere au loc la viteze cuprinse între 45 și 80 km/h. În aceste situații, folosirea centurii de siguranță este vitală. Forțele dinamice dezvoltate într-un accident rutier sunt uriașe și puțini șoferi realizează acest lucru”, a declarat marele campion de raliuri. Această măsură minimă de siguranță se poate dovedi, în multe cazuri, crucială. „În întreaga mea carieră de peste 20 de ani, nu am întâlnit un accident rutier în urma căruia cineva să poată spune: „uite, dacă acest om nu purta centura de siguranță, acum era în viață!”. Așa ceva nu există! În schimb, am văzut numeroase accidente rutiere în care centura a salvat viețile celor implicați. Centura este vitală!”, a declarat cms. șef Constantin Dancu, șeful SPR Constanța. Studiile realizate demonstrează că folosirea centurilor de siguranţă reduce cu 40-65% riscul de deces al pasagerilor aflaţi pe scaunele din faţă şi poate diminua cu 25-75% riscul de deces al pasagerilor aflaţi pe bancheta din spate. O altă noutate o reprezintă recoltarea probelor biologice și la locul accidentului, de către personalul SMURD sau de pe ambulanță, care trebuie neapărat să aibă echipaj cu medic.

AMBULANȚELE, SPAȚII MEDICALE ADECVATE Potrivit iniţiatorilor actului normativ, această noutate a avut ca raţiune logică şi practică următoarele considerente: situaţiile practice în care la locul unui eveniment rutier se prezintă echipajul ambulanţei pentru a acorda îngrijiri medicale, fără a mai fi necesară deplasarea ulterioară a victimei la spital (inclusiv în situaţia în care aceasta refuză internarea). Aici s-a avut în vedere norma juridică din Codul de Procedură Penală, art. 190 alin. 8, potrivit căreia recoltarea trebuie făcută în cel mai scurt timp, inclusiv de către o persoană cu pregătire medicală de specialitate. „Apreciem că ambulanţele sunt spaţii în care se poate efectua recoltarea mostrelor biologice, reprezentând o parte constitutivă a instituţiilor medicale. În plus, o astfel de reglementare are drept rezultat reducerea costurilor asociate operaţiunii de recoltare, simplificarea procedurii în sine şi asigurarea celerităţii desfăşurării activităţii, cerută în mod expres de art. 190 alin. (8) din Codul de Procedură Penală. Menţionăm faptul că în mediul rural, de exemplu, există situaţii în care recoltarea se poate face la o staţie de ambulanţă (aflată în aceeaşi localitate) fără a mai fi necesară deplasarea 30-40 km pentru efectuarea aceleiaşi operaţiuni la o unitate medicală în primul oraş", explică reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, inițiatorii proiectului.

NOUTĂȚI Pe de altă parte, noua ordonanţă prevede că o persoană careia i-a fost anulat permisul auto, ca urmare a condamnării pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reşedinţa, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, fără a mai susţine examen şi cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situaţie. „În situaţia în care anularea permisului de conducere nu a fost dispusă până la depunerea cererii de restituire de către titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condițiile art. 4 din Codul Penal, şeful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, în baza documentului care atestă o astfel de situaţie", se mai precizează în actul normativ. Tot începând de duminică se modifică şi condiţiile în care studenţii străini pot obţine permisul de conducere pe teritoriul României. Astfel, dacă până acum aceştia trebuiau să facă dovada faptului că urmează să studieze în România pe o perioadă de cel puţin şase luni, acum ei vor trebui să prezinte documente care să ateste că au studiat deja timp de şase luni în ţara noastră.



12