De la 1 iunie, tarifele din turism cresc cu pînă la 10%

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

De la 1 iunie, tarifele din turism cresc cu pînă la 10%

Justiție 29 Mai 2006 / 00:00 2666 accesări

Deşi vremea nu prea a fost potrivită pentru o baie de soare, salvamarii lipsesc cu desăvîrşire de pe plajă, majoritatea teraselor sînt în renovare, iar plajele sînt încă neamenajate, turiştii au profitat de ultimul week-end în care hotelierii au practicat tarife reduse. De la 1 iunie, se consideră că numărul turiştilor care aleg să vină la mare începe să crească, fapt pentru care majoritatea structurilor de cazare cresc tarifele cu pînă la 20 procente. Astfel, dacă pînă acum o cameră dublă într-un hotel de două stele costă 55-60 lei, de la 1 iunie turiştii vor trebui să plătească pentru o astfel de cameră 65-75 lei. Aceeaşi situaţie este întîlnită şi în cazul structurilor de primire cu un grad de confort mai ridicat. Astfel, o cameră dublă într-un hotel de trei stele va costa de la 1 iunie cel puţin 85 lei faţă de 75 cît costa acum, iar într-un hotel de patru stele minim 145 lei faţă de 125 lei cît costă în prezent. Hotelierii vor mai creşte încă o dată preţurile în prima săptămînă a lunii iunie cu 10-15% urmînd ca tarifele să crească treptat, în fiecare interval de 7-10 zile, pînă la 15 august, dată care marchează sfîrşitul vîrfului de sezon de la care tarifele încep să scadă.

În altă ordine de idei, un prim raport al Consiliului Mondial al Turismului şi Călătoriilor (WTTC), dedicat în exclusivitate României, surprinde potenţialul uriaş de creştere al turismului autohton. Documentul estimează că, pînă în 2016, România va ocupa locul 4 ca ritm de creştere la nivel global, iar industria de profil va genera o activitate economică de peste 28 de miliarde de dolari. Prognozele încurajatoare nu se opresc, însă, aici din moment ce analiştii sînt de părere că investiţiile în turismul românesc vor aduce în următorii zece ani, aprox. 2,6 milioane de dolari. WTTC mai estimează că turismul şi călătoriile vor genera, în 2006, în România, o activitate totală de 7,1 miliarde dolari, cu 9,2% mai mult decît în 2005. Potrivit raportului, este de aşteptat ca, în 2006, să existe 485.000 de locuri de muncă în turismul românesc, ceea ce ar reprezenta 5,8% din totalul locurilor de muncă la nivel naţional. Aceste cifre ne plasează, însă, doar pe un modest loc 142, din 174 de ţări studiate. Pentru a avea succesul scontat, România ar trebui să se axeze pe o mai bună promovare a tradiţiilor locale şi să mute accentul pe turismul de afaceri, balnear sau rural.

Litoralul rămîne în plan secund

Litoralul Mării Negre ar trebui să rămînă astfel în plan secund pentru că străinii aleg în marea lor majoritate turismul rural. 47% din aceştia aleg pensiunile din locurile pitoreşti, 15% aleg muntele, în timp ce doar 13% mai optează pentru litoralul românesc. Studiul mai arată că pentru anul în curs, se aşteaptă ca banii cheltuiţi pentru turism şi călătorii să fie cu aproape 10 procente mai mulţi dar, chiar şi aşa, rămînem în urma Bulgariei în ceea ce priveşte turismul. Astfel, în ţara noastră, doar 3,9% din totalul cheltuielilor se duce pe turism şi călătorii, în timp ce bugetul alocat de bulgari se ridică la 7,5 %. Aceste cifre situează România mult sub nivelul mondial de 9,5% şi cel european, de 11,3 procente. Şi la investiţiile de capital în turism, România este codaşă în comparaţie cu Bulgaria. La noi, nivelul este de 7,2%, pe jumătate cît în Bulgaria. Cît priveşte numărul de angajaţi din această industrie, în Bulgaria lucrează 13,6% din numărul total de salariaţi ai ţării, în timp ce în România procentul e de 5,8%. Studiul mai arată că, pe măsură ce ne apropiem de integrarea în UE, România devine tot mai atractivă pentru turiştii străini, lucru confirmat şi de lucrătorii din acest sector.



12