De la Constituţie, la referendum

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

De la Constituţie, la referendum

Eveniment 14 Iunie 2013 / 00:00 501 accesări

NU SUNTEM SUB OCUPAŢIE Revizuirea Constituţiei este unul dintre subiectele cele mai dezbătute în ultima vreme, este fitilul care i-a aprins pohta de război politic lui Traian Băsescu. Pentru că nu a putut scăpa de marota referendumului din 2009, el vrea organizarea altuia. Acelaşi. Tot pe banii noştri. Discuţia este o temă falsă pentru că acel referendum era consultativ, iar prin lege nu există nici obligaţia de a fi pus în aplicare, nici un termen-limită. Mai mult, în noul proiect de modificare a Constituţiei va fi redus oricum la 300 numărul de parlamentari. Aşa încât valurile prezidenţiale în apele politicii devin doar un joc pentru a atrage atenţia. Probabil că pe Băsescu îl deranjează una dintre Camere. Nu ştim care. Poate Senatul. Acesta a fost însă înfiinţat conform Convenţiei de la Paris din 1858, adoptat prin plebiscit de Alexandru Ioan Cuza şi modernizat prin Constituţia promulgată de Carol I în 1866. Stalin vedea Senatul ca pe o piedică în atingerea scopurilor sale imperialiste şi de supunere a României, drept pentru care l-a desfiinţat în 1946. Nu prin referendum, ci prin dictat. Problema este că acum nu suntem sub ocupaţie şi nu mai vrem nici dictatură.

OPOZIŢIA SPUNE „NU” REFERENDUMULUI Prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis spune că referendumul propus de Băsescu nu este „util“, iar demersul i se pare „exagerat“, susţinând că şeful statului „se joacă de-a preşedintele bun şi politicienii răi“. În opinia lui, „nu orice se poate duce în faţa poporului prin referendum“. Vicepremierul Liviu Dragnea consideră că este dreptul preşedintelui să ceară organizarea unui referendum, spunând că nu vede de ce Parlamentul s-ar opune. Pe de altă parte, liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat, miercuri seară, că Uniunea nu susţine demersul lui Băsescu, militând pentru un Parlament bicameral. Acesta a mai spus că problemele României şi ale cetăţenilor nu au nicio legătură cu faptul că Parlamentul are două Camere, nici măcar cu faptul că sunt foarte mulţi parlamentari. În schimb, prim-vicepreşedintele pedelist Liviu Negoiţă a declarat că PDL susţine demersul preşedintelui.

PREMIERE LEGISLATIVE Lăsând marota lui Băsescu deoparte, vă spunem că, ieri, Comisia de revizuire a Constituţiei a decis, în premieră, adoptarea unui amendament al PNL, care sancţionează parlamentarii traseişti prin pierderea mandatului. Un alt amendament care a obţinut votul celor din comisie se referă la recunoaşterea rolului istoric al Casei Regale, al minorităţilor naţionale, al Bisericii Ortodoxe şi al celorlalte culte religioase în constituirea şi modernizarea statului român. Membrii comisiei au reuşit să adopte şi o serie de amendamente ale UDMR care privesc minorităţile naţionale, inclusiv dreptul de a-şi folosi în mod liber, inclusiv în spaţiul public, „propriile simboluri naţionale care reprezintă identitatea lor etnică, culturală, lingvistică şi religioasă“. Autonomia universitară va fi definită explicit în noua Constituţie. De altfel, Legea Educaţiei menţionează că autonomia universitară este garantată prin Constituţie şi că libertatea academică este garantată prin lege. PP-DD a decis să îşi retragă reprezentanţii din Comisia de revizuire, liderul grupului PP-DD, Daniel Fenechiu, invocând ca motiv că dezbaterile sunt „o mascaradă“, sunt suspendări şi răzgândiri, proiectul fiind făcut în discuţii private.

FEMEIA NU MUŞCĂ Preşedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, spune că nu îi va încuraja prin votul său pe cei care „confundă funduleţul cu fericirea“ şi că nu doreşte să transforme România în Sodoma şi îi roagă „pe cei care nu au descoperit femeia să o facă, pentru că nu muşcă“. Potrivit acestuia, căsătoria se întemeiază între un bărbat şi o femeie. El s-a întrebat de ce nu s-ar legifera şi căsătoria între un pinguin şi o focă, dacă se va legifera posibilitatea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat imediat, declaraţiile lui Băişanu fiind analizate din perspectiva unei posibile fapte de discriminare.



12