De la ”daltă și ciocan” la aparatură ORL ultraperformantă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Secția are nevoie de achiziții!

De la ”daltă și ciocan” la aparatură ORL ultraperformantă!

Sănătate 22 Octombrie 2015 / 18:11 11260 accesări

Dr. Marian Rădulescu, de la Institutul de Fonoaudiologie din București

Dr. Marian Rădulescu, de la Institutul de Fonoaudiologie din București

Șeful Clinicii ORL a SCJU, dr. Dănuț Dincă (dreapta): ”Trebuie să le avem (dotările - n.r.) și noi. Dr. Rădulescu de la București nu se mai gândește la daltă și la ciocan, se lucrează deja de ceva timp cu tehnologii moderne”

Șeful Clinicii ORL a SCJU, dr. Dănuț Dincă (dreapta):  ”Trebuie să le avem (dotările - n.r.) și noi. Dr. Rădulescu de la București nu se mai gândește la daltă și la ciocan, se  lucrează deja de ceva timp cu tehnologii moderne”

Clinica ORL a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Constanța primește solicitări nu doar din partea pacienților din județ, ci și din partea celor din localitățile limitrofe. ”În 24 de ore vedem chiar și 40 de cazuri. Este un număr mare de bolnavi, patologia este foarte bogată”, a declarat, nu demult, șeful Clinicii ORL a SCJU, dr. Dănuț Dincă. În ciuda acestui lucru, clinica nu are toate dotările necesare care se impun în practicarea medicinei anului 2015. Asta nu-i împiedică, însă, pe medici să caute alternative, să colaboreze cu specialiști din țară. Așa cum precizam pe 13 octombrie, în aceste zile, clinica găzduiește un workshop de excepție - ”Patologia urechii”, la care participă un renumit medic în domeniu, Marian Rădulescu, de la Institutul de Fonoaudiologie din București. Medicii constănțeni au profitat de bunăvoința unor sponsori din Târgu Mureș, care s-au oferit să aducă o aparatură de ultim moment care poate transmite imagini din sala de operații și cu care se pot efectua în mod mai facil intervențiile chirurgicale. Cu aparatura ultraperformantă a și fost făcută o operație de urgență. O pacientă, a cărei ureche îi supura de mult timp, a beneficiat de noua tehnologie. ”Pacienta este bine. Rezultatul îl vom vedea după o perioadă de timp. Îi supura urechea permanent. Dacă se usucă așa cum trebuie, nu-i mai curge, atunci putem reinterveni astfel încât să o ajutăm să-și recapete din auz”, a declarat, imediat după intervenție, dr. Rădulescu.

DOTAREA, DE BAZĂ! Instrumentarul de sală a fost completat, cu titlul de împrumut, cu o freză nouă, aparate speciale pentru astfel de intervenții, a explicat șeful Clinicii ORL, dr. Dincă. ”Intervențiile de acest tip sunt minuțioase, se lucrează sub microscop, nu la vedere liberă. Îi mulțumim dr. Rădulescu pentru că ne-a onorat. Operația s-a efectuat cu instrumentar ultramodern, pe care, din păcate, nu-l avem, noi lucrăm cu mijloace mai rudimentare. Am avut bunăvoința unui inginer de la Târgu Mureș, care a adus o freză performantă, microscop, lampă, totul pentru operație, care a și transmis imaginile în sala unde erau medici specialiști, rezidenți. Sperăm, dorim, cerem pe această cale să avem și noi aceste instrumente”, a spus șeful clinicii. Aparatura modernă va mai sta în Clinica ORL din Constanța 2 - 3 săptămâni. ”Trebuie să le avem și noi. Dr. Rădulescu de la București nu se mai gândește la daltă și la ciocan, se lucrează deja de ceva timp cu tehnologii moderne. Sperăm ca și pe alte ramuri ale ORL să conlucrăm cu colegii din țară și străinătate și sperăm să aducem și noi ceva nou, nu numai ei. Totul depinde de dotare”, completează dr. Dincă.

În aceste zile, vor avea loc și cursuri de actualitate în patologia urechii. Clinica ORL a SCJU Constanța are 20 de paturi și este singura din tot județul.

Se iau în calcul achiziții

Managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă, a declarat, recent, că vrea să vadă cu ce vin sponsorii, pentru că este evident că ORL trebuie să-și îmbunătățească echipamentele, să le înnoiască. Un asemenea aparat este în jur de 10.000 de euro, la care se mai adaugă și alte câteva accesorii importante. În lipsa aparatului împrumutat, la Constanța nu prea s-au efectuat asemenea operații pentru că riscurile sunt extrem de mari. ”Bolnavul poate avea operații intra sau post-operatorii și atunci preferăm să ne temperăm un pic elanul, să mai cerem ajutorul colegilor, până când vom fi și noi puși la punct. O parte din ei (bolnavi - n.r.), da, îi mai trimiteam și în alte centre, în lipsa aparaturii”, a spus dr. Dincă.

Citește și:

Toate drumurile duc la Clinica de ORL a Spitalului Judeţean. Vezi motivul!



12