De la David şi Goliat, la \"legile de aur\"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

De la David şi Goliat, la \"legile de aur\"

Eveniment 10 Noiembrie 2010 / 00:00 371 accesări

Faptul că Traian Băsescu s-a adresat Camerelor reunite pentru urgentarea adoptării celor trei legi solicitate de FMI, dar şi în legătură cu controversata lege a Educaţiei, m-a făcut să reflectez pe marginea unor comentarii politice şi economice foarte pilduitoare, apărute recent în presă. Cu alte cuvinte, vă propun o alternativă la obişnuitele şi banalele interpretări gazetăreşti făcute pe marginea declaraţiilor preşedintelui. Numai prin comparaţia pitorească pe care voi încerca să o desenez se înţelege adevărata statură a României de azi, aşa cum vă veţi convinge, chiar dacă demonstraţia poate părea gratuită.

Revista \"Forbes\" a publicat săptămâna trecută o analiză conform căreia cel mai puternic om din lume, în clipa de faţă, ar fi Hu Jintao, preşedintele Republicii (încă) Populare Chineze, care controlează destinele a 1,3 miliarde de conaţionali, adică populaţia cea mai numeroasă de pe planetă, conduce cea mai mare economie şi cea mai vastă piaţă economică din lume, este singurul şef de stat care şi-a permis luxul să cenzureze Internetul sau să ţină în arest un laureat al premiului Nobel pentru pace, însă este considerat, în egală măsură, inventatorul \"capitalismului cu faţă socialistă\"... Practic, China nu cunoaşte criza, ba mai mult, are cea mai mare producţie, a invadat pieţele occidentale cu produsele sale vândute la preţ de dumping, fiindcă are cea mai ieftină mână de lucru, şi deţine cea mai mare rezervă valutară din întreaga lume! Comparaţia cu noi este strivitoare, nu-i aşa!?

Revista \"Forbes\" n-avea de unde să ştie că, tot săptămâna trecută, Comisia Europeană a dat publicităţii o statistică în care se arată că România va continua să fie cea mai săracă ţară din UE cel puţin până în 2015, iar guvernatorul Mugur Isărescu a completat aceste date, afirmând că putem spera la o \"uşoară\" creştere a veniturilor autohtone, indiferent dacă e vorba de bugetari sau privaţi, abia cu începere din 2012, dar raţiunea pentru care se va întâmpla aşa ceva are mai mult resorturi politice decât economice, deoarece culmea ironiei face ca acel an să fie unul în care sunt stabilite alegeri generale, motiv pentru care n-ar fi exclus ca românii să fie ademeniţi electoral cu unele măsuri economice populiste! Aşadar, prin raportare la China, Emil Boc este mic nu doar la propriu, ci şi la figurat, căci n-ar nici stofă de dictator, nici imaginaţie economică, nici o populaţie atât de mare de manevrat...

Problema este că şeful său, Traian Băsescu, deşi nu se dă de gol în public, pare să-şi viseze în mod secret modelul chinez, cu toate că a pus România pe butuci. Aşa numitele \"legi de aur\" condiţionate de FMI arată că ţara noastră abia supravieţuieşte, dar într-o cu totul altă galaxie economică şi politică decât marele stat din Estul îndepărtat. Având în vedere că între Republica (încă) Populară Chineză şi România (încă) democratică este o diferenţă ca între Goliat şi David, aceste măsuri legislative obligatorii ar putea fi numite mai curând \"legile de plumb\", căci vor atârna nu numai de gîtul Cabinetului Boc, ci şi de buzunarele românilor de rând! Adică, pe româneşte, mai degrabă seamănă preşedintele român cu cel chinez, prin apucăturile sale dictatoriale de piticot politic, decât economiile celor două ţări. Ca să nu mai adaug că puteam să ne împrumutăm la chinezi mai avantajos decât la FMI...

Din acest punct de vedere, mult mai uşor i-ar fi lui Traian Băsescu şi guvernului său de buzunar să cenzureze Internetul şi să inventeze, în locul capitalismului cu faţă socialistă, \"dictatură cu faţă democratică\", deoarece în România \"mâna de vot\" este cu adevărat mai ieftină decât cea de lucru!



12