De la lipsa asistenţei medicale, la cabinete moderne

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În doar patru luni

De la lipsa asistenţei medicale, la cabinete moderne

Administrație 27 Septembrie 2011 / 00:00 411 accesări

DEZASTRU SANITAR ÎN MEDIUL RURAL Problemele oamenilor din mediul rural sunt multe. Unele mai mari, altele mai mici. Unii reclamă lipsa reţelelor de apă, canalizare, drumuri sau chiar energie electrică, condiţii improprii în şcoli sau în clădirile administraţiilor publice locale, alţii, lipsa bibliotecilor sau a unor spaţii special amenajate pentru activităţi sportive ori cultural-artistice. Un handicap sever însă se manifestă la ţară în domeniul sanitar. Pe măsură ce o comună se află mai departe de oraş, cu atât oamenii sunt mai lipsiţi de servicii medicale. Pentru orice control, pentru orice durere de care suferă oamenii trebuie să se deplaseze până în cel mai apropiat oraş. Am putea spune că este firesc ca pentru controale de specialitate să se meargă în unităţi medicale unde îşi pot rezolva problemele, însă în multe localităţi nu există nici măcar medici primari, care să rezolve urgenţele. Dacă sunt, medicii vin o dată sau de două ori pe săptămână, şi atunci doar câteva ore. Motivul? Medicii refuză să practice medicina în mediul rural. Motivul? Nu au spaţii propice în care să-şi desfăşoare activitatea. Prin urmare, preferă să vină doar câteva ore, să prescrie câteva reţete şi să plece.

DISPENSARE MODERNE La fel se întâmpla până acum ceva timp şi în comuna constănţeană Bărăganu. Dispensarul era amenajat în două camere, în care aproape că îţi era teamă să intri. Cu aparatură veche, clădirea era înfrumuseţată, poate, doar de câteva afişe frumos colorate care promovau produse medicale. Dacă în satul Bărăganu exista măcar o clădire în care erau oferite servicii medicale, în localitatea Lanurile localnicii nici nu se gândeau să aibă parte vreodată de aşa ceva. În funcţie de programul medicului, veneau la Bărăganu ori, la nevoie, mergeau la Medgidia. După ce a preluat Primăria Bărăganu, în urmă cu doar patru luni, primarul Titu Neague a construit o încăpere în Lanurile care aduce cu cabinetele medicale moderne de la oraş. Nici dispensarul din Bărăganu nu a fost uitat. Aici clădirea a fost reabilitată, iar acum seamănă în sfârşit cu un cabinet medical. Evident că ambele dispensare au acum spaţii sanitare în interiorul clădirii şi încălzire centrală. „Acum medicul vine o zi la Bărăganu, o zi în Lanurile“, a declarat Neague.

NOI CABINETE MEDICALE Proiectele primarului în domeniul sanitar nu se opresc aici. Neague intenţionează ca, până la începutul lunii noiembrie, să înceapă reabilitarea altor şase încăperi din clădirea dispensarului din Bărăganu, unde să fie amenajate o farmacie, un cabinet ginecologic şi unul de cardiologie. „În acele încăperi stătea un localnic. Am evacuat clădirea şi cât de curând vom începe să o reabilităm. Am discutat cu medicul nostru şi există medici interesaţi să vină să-şi practice meseria aici. Singura condiţie impusă de ei este să avem spaţii amenajate“, a mai spus Neague, care a adăugat că a încheiat deja un contract cu un reprezentant farmaceutic care ar veni în comună imediat ce va exista un spaţiu propice.

Taguri articol


12