De la păsări la om: virus confirmat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

De la păsări la om: virus confirmat

Monden 15 Noiembrie 2013 / 00:00 498 accesări

Cercetătorii din Taiwan au descoperit, în premieră la om, un nou virus gripal A/H6N1, care circulă curent în cadrul fermelor de păsări. Tulpina virusului, identificată la o tânără de 20 de ani, este de o virulenţă relativ scăzută, dar cercetătorii subliniază riscul ca aceasta să se combine cu alte virusuri şi să devină mai periculoasă şi insistă asupra necesităţii de a se pregăti fără întârziere pentru o pandemie cu virusul gripei aviare, complexă şi imprevizibilă. Tânăra originară din centrul Taiwanului s-a prezentat la spital cu simptome gripale şi senzaţie de sufocare, în mai 2013. A reacţionat bine la tratamentul cu oseltamivir (Tamiflu) şi de atunci s-a recuperat total.

În afară de subtipurile H1, H2 şi H3 ale gripei A sezoniere, au fost deja înregistrate infecţii la om cu virusurile H5, H7 şi H10. Analiza genetică a stabilit că virusul respectiv este apropiat de H6N1, care circulă în Taiwan, din anul 1972, la păsări. Dar noul virus prezintă o mutaţie (G228S) la hemaglutinină, mai precis o proteină de la suprafaţa sa, care îi permite să se fixeze pe celulele umane libere. Această modificare a virusului ar putea, prin creşterea afinităţii pentru un receptor uman al căilor respiratorii superioare, să îi permită să devină mult mai infecţios pentru oameni. Studiul a dezvăluit că această femeie, angajată la un comerciant, nu a mers în străinătate cu trei luni înainte de infecţie şi nu a intrat în contact cu păsări domestice sau sălbatice. Sursa infecţiei rămâne necunoscută. Printre cele 36 de persoane din anturajul său apropiat, şase au dezvoltat febră sau infecţie respiratorie, dar infectarea cu H6N1 a fost exclusă în aceste cazuri.

CAZ MORTAL Mult mai grav este însă anunţul venit din Kuweit, ţară care a confirmat al doilea deces pe care l-a înregistrat în urma infectării cu noul coronavirus MERS. Este vorba despre un bărbat de 52 de ani, proaspăt revenit din străinătate, nefiind precizată ţara. Totodată, un alt bărbat, de 47 de ani, este în stare gravă, fiind confirmată şi în acest caz infecţia cu MERS. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a precizat, la rândul său, că s-au confirmat până acum 153 de cazuri de MERS, dintre care 64 s-au soldat cu deces. Majoritatea victimelor s-au înregistrat în Arabia Saudită, locul unde a fost identificat primul caz. MERS este o tulpină de coronavirus care se trage din virusul SARS, care a fost identificat în premieră în Asia, fiind infectate 8.273 de persoane din întreaga lume, dintre care 9% au murit. Precum SARS, MERS provoacă infecţia rinichilor, pe lângă simptomele clasice de temperatură, tuse sau probleme la respiraţie. În cazul pacienţilor care au suferit de MERS, funcţia rinichilor nu se mai recuperează total, de unde şi incidenţa foarte mare a deceselor.

Taguri articol


12