De mâine, interzis la carne, ouă și lactate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Intrăm în Postul Crăciunului

De mâine, interzis la carne, ouă și lactate

Justiție 13 Noiembrie 2014 / 00:00 525 accesări

Credincioşii ortodocşi intră, de mâine, în Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului. Este primul post din Anul Nou Bisericesc și durează 40 de zile, așa că se va încheia la 24 decembrie. Postul Crăciunului simbolizează ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moise, precum şi postul patriarhilor din Vechiul Testament. După cum ei aşteptau venirea lui Mesia cu post şi rugăciune, aşa se cuvine să aştepte și creştinii, pentru a putea întâmpina prin ajunare pe Cuvântul lui Dumnezeu născut din Fecioara Maria.

DEZLEGĂRI LA PEȘTE ȘI VIN Postul Crăciunului este un post uşor din punctul de vedere al bucatelor, îmbinat cu un riguros post duhovnicesc. Este un post mai uşor faţă de cel al Paştelui, pentru că are multe dezlegări. În toate zilele de sâmbătă şi duminică cuprinse în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie este dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin și untdelemn. Dezlegările au loc în următoarele zile: la 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, la 30 noiembrie (Sf. Ap. Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 7 decembrie (Sf. Filofteia), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria). Astăzi se sărbătorește Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului, fiind ultima zi când se mănâncă „de dulce”. Putem consuma carne, ouă, lactate şi băuturi alcoolice. Potrivit tradiţiei ortodoxe, în această seară, la masă se adună rudele şi prietenii familiei. În această zi, creştinii respectă tradiţiile transmise din bătrâni, rânduite de secole, pentru a păstra sporul şi sănătatea în fiecare familie.

Legat de sărbătoarea de Lăsatul secului, dar și de Postul Crăciunului, în popor există o serie de tradiții și superstiții.

Usturoiul alungă spiritele rele

În special în zonele rurale, în seara de Lăsatul secului, gospodarii ung cu usturoi ferestrele caselor, uşile şi porţile gospodăriei. Potrivit acestui obicei, usturoiul alungă departe de gospodăria care respectă tradiţia și toate spiritele rele.

Pâine și sare pe masă

Potrivit tradiţiei, masa festivă pentru Lăsatul secului de Crăciun este aşezată lângă o icoană, la răsărit. De secole, la fiecare sărbătoare, masa festivă este acoperită cu o faţă de masă albă, iar în mijlocul acesteia se aşează o pâine şi sare. Această rânduială aminteşte de aspectul sacru al meselor sărbătoreşti.

Pâine înmuiată în sare

Mesenii gustă întâi o bucată de pâine înmuiată în sare, un obicei tradiţional care aminteşte de ospitalitatea populară.

Pieptul găinii anticipează vremea

La masa de Lăsatul secolului se aduce şi o găină. Tradiţia spune că pieptul găinii prezice cum va fi vremea. Dacă pieptul găinii este gras, atunci va urma o iarnă grea. În cazul în care pieptul găinii nu are grăsime, iarna va fi uşoară şi vara va avea roade bogate.

Tinerele își atrag ursitul

Prin tradiţie, fetele bătrâne care practică postul negru în această zi se vor căsători în anul următor, după Paşte. În unele zone ale ţării, fetele necăsătorite participă la ritualul „Bătutul pernelor”. Se spune că respectarea acestei tradiţii îmblânzeşte destinul şi cheamă mai repede ursitul în viaţa tinerei.

NU SE FAC NUNȚI ÎN POST. DUPĂ DATA DE 14 NOIEMBRIE, PÂNĂ DUPĂ BOBOTEAZĂ, NU SE MAI FAC NUNŢI.

Resturile nu se aruncă la gunoi

Firmiturile de pâine şi de prăjituri de la masa festivă nu se aruncă la gunoi, ci se dau păsărilor sălbatice, pentru ca suratele lor să nu ciugulească recoltele în anul viitor. Alte resturi de la masa de Lăsatul secului se aruncă spre răsărit, tot pentru a proteja gospodăria respectivă de pagubă.

Cum să alungați spiritele rele

De Lăsatul secului, gospodinele spală toate vasele în care au pregătit bucatele pentru masa sărbătorească, apoi le aşează pe masă cu gura în jos în noaptea ce deschide Postul creştin. Există credinţa că, în acest fel, spiritele rele nu se vor ascunde acolo şi nu-i vor ispiti pe creştinii din casa respectivă să renunţe la post.

Postul părinților protejează copiii

În familiile numeroase, cu mulţi copii, părinţii postesc pentru a-i proteja pe urmaşii lor de boli şi de accidente neaşteptate.

Taguri articol


12