Diversitatea culturală româno-canadiană a fost ilustrată prin muzică la Teatrul Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski”, în ultima zi din Cireşar, o capricioasă seară de duminică. Concertul, în programul căruia a fost inclusă şi balada-oratoriu „Mănăstirea Argeşului”, a ilustrat perfect starea vremii, amarnica rugă a meşterului Manole fiind sugestivă: „Dă, Doamne, pe lume/ O ploaie cu spume,/ Să facă pâraie,/ Să curgă şiroaie”. Ploaia se pare că a fost şi motivul pentru care concertul, deşi cu intrare liberă, nu s-a desfăşurat într-o sală arhiplină.
DE LA CONSTANŢA, LA BISERICA NEAGRĂ DIN BRAŞOV Concertul desfăşurat sub titulatura „Diversitate culturală româno-canadiană” este parte a unui turneu care s-a deschis la Constanţa şi va continua la Braşov - la Biserica Neagră şi Biserica „Sfântul Bartolomeu” şi Bucureşti - Catedrala „Sfântul Iosif”.
Concertul, care s-a bucurat de participarea corului International, sub bagheta tânărului dirijor Michel Brousseau, s-a deschis cu „La Grand Messe”, pe muzica compozitorului contemporan Gilles Vigneault. Solişti au fost soprana Corina Klein, mezzosoprana Gabriela Hazarian, tenorul Mihai Irimia şi basul Dan Popescu, acompaniamentul fiind asigurat de tânăra pianistă Ana-Maria Negrea.
DRAMA MEŞTERULUI MANOLE, ÎN VERSIUNE ROMÂNO-CANADIANĂ După pauză, concertul a continuat cu emoţionanta baladă-oratoriu „Mănăstirea Argeşului”, de Iacob Mureşianu (1857-1917), unul dintre creatorii şcolii româneşti de compoziţie şi ai muzicii culte la români. Interpretată de Corul International şi soprana Corina Klein, tenorii Mihai Irimia şi Liviu Iftene, precum şi basul Dan Popescu, balada meşterului Manole a atins cele mai înalte cote ale sensibilităţii. Atât de mult i-a emoţionat pe melomanii constănţeni balada populară culeasă de Vasile Alecsandri şi pusă pe note de Iacob Mureşianu încât, la finalul concertului, au aplaudat entuziasmaţi, minute bune, în picioare.
Din componenţa Corului International a făcut parte şi strănepoata compozitorului Iacob Mureşianu, Ioana German. Asociaţia pe care o conduce aceasta, La Muse Heritage Musical, este co-organizatoare a evenimentului, alături de Maestro International.
COMUNICARE PRIN MUZICĂ Încântat de primirea făcută, dirijorul Michel Brousseau a spus, la finalul concertului: „Publicul constănţean este foarte călduros, foarte entuziasmat. Ne bucurăm foarte mult că am avut posibilitatea să venim aici de departe şi să stabilim o bună comunicare între noi, cei de pe scenă şi cei din sală”.
Corul International este alcătuit din coriştii celor patru grupuri muzicale conduse de maestrul candian Michel Brousseau: Corul „Lumii Noi”, Corul Clasic din Ottawa, Corul Cântăreţilor din Sfânta Tereza şi Corul din Tremblant.
„Mănăstirea Argeşului”, promovată în Canada
„Acest turneu este parte a unui proiect pe care l-am gândit cu maestrul Michel Brousseau, căruia i-am propus să cânte balada-oratoriu „Mănăstirea Argeşului”, compusă de străbunicul meu. A fost foarte încântat şi astfel s-a născut acest turneu. De asemenea, maestrul Brousseau doreşte să prezinte „Mănăstirea Argeşului” şi la Montreal”, a spus Ioana German, stabilită în Canada de ani buni. În cor s-a aflat şi sora sa, Mihaela Larion, iar la Braşov li se va alătura şi mama lor, pentru a duce mai departe moştenirea de familie: muzica.