De şase ori mai multe incendii zilnic decât media obișnuită

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
IGSU

De şase ori mai multe incendii zilnic decât media obișnuită

Eveniment 06 Martie 2017 / 15:08 544 accesări

Peste 800 de incendii s-au înregistrat, la nivel național, sâmbătă și duminică, pompierii militari fiind solicitați la de șase ori mai multe intervenții de stingere, comparativ cu media zilnică obișnuită, informează un comunicat de presă al IGSU transmis luni. Potrivit sursei citate, față de media zilnică a anului trecut - 76 de incendii, în cele două zile s-au produs de șase ori mai multe evenimente, soldate cu pierderi de vieți omenești și pagube materiale însemnate. La sfârşitul săptămânii trecute, 892 de incendii au mistuit sute de hectare de vegetație uscată și mai multe gospodării din întreaga țară, cele mai multe fiind înregistrate în județele Argeș, Caraș-Severin, Prahova, Sibiu, Suceava și Timiș, pe fondul activităților derulate în această perioadă pentru curățarea terenurilor. IGSU avertizează că utilizarea focului deschis pentru curățarea terenurilor, în condiții de vânt și fără respectarea măsurilor obligatorii de protecție, constituie factori determinanți de întreținere și favorizare a propagării incendiilor, care de multe ori afectează locuințe sau fondul forestier. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 și 50.000 lei pentru persoane juridice.

Conform datelor statistice gestionate la nivelul IGSU, în anul 2016 s-au derulat 11.165 de intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată și miriști. În urma acestora, pompierii au salvat 26 de adulți și cinci copii, precum și bunuri în valoare de 214 milioane lei. Două persoane și-au pierdut viața, iar alte 22 au avut de suferit din cauza acestor incendii.

Sfaturi de la pompieri

IGSU reamintește că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă; realizarea arderii se face doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți; trebuie supravegheată permanent arderea, precum și stingerea jarului, după terminarea activității; utilizarea focului deschis la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie (gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m față de materiale sau substanțe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă.

Taguri articol


12