Având în vedere mesajele eronate apărute în spațiul public privind utilizarea cardului național de sănătate, Ministerul Sănătății (MS) și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vin cu o serie de precizări pentru populație. ”În cele câteva zile care au trecut de la demararea sistemului privind implementarea cardului de sănătate, rapoartele zilnice atestă faptul că sistemul este funcțional și că, de la zi la zi, un număr tot mai mare de servicii medicale se acordă în baza cardului de sănătate. Cardul alături de rețeta electronică și dosarul electronic reprezintă obiective importante pentru informatizarea sistemului şi fac parte din proiectul de control şi disciplină financiară”, se arată într-un comunicat al MS. Tot specialiștii MS spun că există însă și persoane care contestă acest proiect, menit să facă ordine în sistem și să stopeze fraudarea fondurilor. În opinia MS, în încercările disperate de a compromite sistemul, aceștia au recurs la metode de intoxicare și manipulare prin intermediul rețelelor de socializare. ”Precizăm încă o dată că acest document nu poate fi utilizat în sistem bancar și nici nu conține sume de bani destinate asiguraților, așa cum eronat există mai multe comunicări pe diverse rețele de socializare. Cardul naţional de sănătate primit de asigurat conţine numai datele de identificare ale asiguratului.
Atragem atenția că astfel de mesaje care dezinformează opinia publică produc confuzie care poate duce la tensiuni între pacienți și furnizorii de sănătate”, potrivit MS.
ÎN PERICOL! MS și CNAS consideră că astfel de informări tendențioase pun în pericol procesul de implementare și reprezintă încercări de blocare a sistemului. ”Pe card şi în memoria electronică a cardului sunt imprimate următoarele informaţii: numele şi prenumele asiguratului; codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate; numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate (CID); data naşterii; termenul de valabilitate al cardului (5 ani). Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscripţiona pe cardul de sănătate date medicale. Reamintim că pe unele rețele de socializare au apărut informații potrivit cărora au existat români care au mers cu cardurile de sănătate la bancomate în scopul de a extrage sume de bani (!?).