De urgenţă la doctor!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
A/H1N1 se apropie de vârful pandemiei

De urgenţă la doctor!

Sănătate 07 Ianuarie 2010 / 00:00 1860 accesări

Pacienţii cu simptome de gripă nouă trebuie să se prezinte la medic în 24 sau în cel mult 48 de ore de la apariţia acestora, pentru ca tratamentul cu antivirale să fie eficient şi pentru a evita complicaţiile grave, a declarat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel.

SIMPTOMELE SPECIFICE BOLII: TUSE SEACĂ, FEBRĂ, SECREŢII NAZALE APOASE, STARE GENERALĂ PROASTĂ ŞI, OCAZIONAL, JENĂ ÎN GÂT

Medicii spun că multe dintre complicaţiile ce pot apărea la pacienţii cu virusul A/H1N1, printre care infecţiile respiratorii şi pneumoniile, pot fi fatale. „Actorul Toni Tecuceanu, care a decedat, marţi, după ce a dezvoltat aşa-numitul sindrom al plămânului alb, se prezentase la medic după 72 de ore”, a mai spus secretarul de stat. Sindromul plămânului alb se referă la faptul că, din cauza edemului pulmonar, nu se mai realizează oxigenarea şi vascularizarea plămânilor, a explicat prof dr. Geza Molnar. Infectarea cu virusul gripal A/H1N1 cauzează un edem al ţesutului interstiţial pulmonar masiv, îngreunând astfel vascularizarea plămânilor, a adăugat profesorul.

UN NOU DECES. Un nou deces cauzat de gripa nouă şi 45 de cazuri noi au fost confirmate în ultimele 24 de ore, pe teritoriul României, totalul cazurilor înregistrate până în acest moment ajungând la 5.915, din care 66 decese, informează Centrul de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile. Cele mai multe cazuri confirmate în ultimele 24 de ore au fost în judeţul Botoşani, respectiv 11, iar în Capitală nouă cazuri. În judeţul Timiş au fost confirmate şase cazuri, în Dâmboviţa cinci, în Prahova patru, în Galaţi trei, câte două cazuri în Harghita şi Ilfov, câte unul în Alba, Olt şi Sibiu. În Constanţa nu a mai fost semnalat niciun caz.

VACCIN GRATUIT. Medicii de familie sunt obligaţi să vaccineze contra gripei noi fiecare persoană care îi solicită, în caz contrar ei fiind sancţionaţi de MS, a declarat prof. univ. dr. Streinu-Cercel, precizând că vaccinul nu are efecte adverse semnificative, fiind o metodă sigură de apărare. Vaccinul produs de Institutul “Cantacuzino” este unul eficient, iar până în acest moment nu au fost raportate reacţii adverse semnificative la cele 166.000 de persoane care s-au vaccinat până la finele anului 2009, spune acesta. Odată vaccinul făcut, imunitatea se instalează într-o perioadă de zece până la 14 zile. În acest interval, este posibilă contractarea virusului, însă pacienţii vor dezvolta o formă uşoară a bolii, asigură secretarul de stat. Vaccinul Institutului “Cantacuzino” este produs din virus ucis şi splintat, conţinând nu virusul integral, ci fragmente din acesta, ceea ce face ca efectele secundare să fie uşoare, eficienţa vaccinului rămânând însă aceeaşi, explică secretarul de stat. În ceea ce priveşte vaccinul pentru copii, finalizarea acestuia este aşteptată la sfârşitul lunii ianuarie, momentan fiind în testare. Pentru moment, oficialul spune că nu se poate pronunţa asupra oportunităţii imunizării copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, de vreme ce vaccinul nu este gata. „Deocamdată, nu mă pronunţ, nu este gata. Cine are posibilitatea, să cumpere vaccin pentru copii de la producătorii străini\", spune Streinu-Cercel.



12