De Ziua Mondială a Sănătăţii, medicii români - în stradă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

De Ziua Mondială a Sănătăţii, medicii români - în stradă!

Sănătate 07 Aprilie 2016 / 19:00 569 accesări

Sindicaliştii din Sănătate au pichetat, joi, sediul Ministerului Sănătăţii, iar ca răspuns la solicitările acestora, ministerul a început un studiu de impact privind plata şi organizarea gărzilor în unităţile sanitare, au declarat reprezentanţii instituţiei. În jur de 200 de angajați din sistemul de sănătate au protestat între orele 12.00 - 14.00, în faţa Ministerului Sănătății, faţă de "ignorarea aspectelor privind drepturile salariaţilor" şi "încălcarea prevederilor Codului Muncii în ceea ce priveşte timpul de muncă şi timpul de odihnă", potrivit Federaţiei Sindicale Hipocrat, Sindicatului Promedica şi Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România - CFSMR.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că se află în dialog cu organizațiile sindicale care pichetează sediului instituției de Ziua Mondială a Sănătăţii și că vor avea loc întâlniri în continuare. Ministerul a început și un studiu de impact pentru a putea răspunde solicitărilor sindicaliștilor privind plata și organizarea gărzilor în unitățile sanitare. „Organizaţiile sindicale din domeniu au un calendar de proteste pe care îl urmează, noi continuăm dialogul cu toate organizaţiile sindicale, fie că este vorba despre organizaţiile medicilor sau cele ale asistenţilor, ca de exemplu SANITAS. Vom avea întâlniri în continuare. Din punctul de vedere al Ministerului Sănătății vom face toate eforturile de a răspunde revendicărilor şi a susţine punctele de vedere ale personalului medical. În ceea ce priveşte revendicările personalului, este vorba de legea salarizării, care se discută în această perioadă şi nu se discută în cadrul Ministerului Sănătății, se discută în cadrul Guvernului, în ceea ce priveşte plata şi organizarea gărzilor în unităţile sanitare, Ministerul Sănătății a început un studiu de impact pentru a putea să răspundem acestei solicitări a cadrelor medicale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Sindicaliştii "sunt indignaţi de lipsa de predictibilitate a reformei din Sănătate şi de ignorarea aspectelor privind drepturile salariaţilor, prin încălcarea prevederilor Codului Muncii în ceea ce priveşte timpul de muncă şi timpul de odihnă, ce duce la scaderea alarmantă a calităţii actului medical", se arată într-un comunicat al sindicaliștilor. Ei au protestat şi pe 31 martie, atunci când au pichetat sediul Ministerului Muncii după ce s-a anulat întâlnirea de la Camera Deputaţilor, care ar fi trebuit să aibă loc între membrii din Comisia de Sănătate şi sindicalişti.

Peste 12.000 de angajaţi din sistemul sanitar din toată ţara au protestat între 21 şi 27 martie prin grevă de tip japonez iar potrivit calendarului anunţat de sindicate, pe 11 - 17 aprilie va fi grevă de avertisment, cu încetarea activităţii timp de două ore.

Dacă până atunci revendicările sindicaliştilor nu vor fi soluţionate, pe 18 aprilie medicii vor declanşa grevă generală, cu susţinerea unei treimi din activitatea medicală şi asigurarea urgenţelor.



12