Deblocarea posturilor din Învăţământ

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Guvernul portocaliu i-a ignorat ani la rând Doleanţele sindicaliştilor încep să se rezolve

Deblocarea posturilor din Învăţământ

Social 05 Noiembrie 2012 / 00:00 701 accesări

O doleanţă mai veche a sindicatelor din Învăţământ ar putea să fie rezolvată abia acum, pentru vechea guvernare cererile cadrelor didactice fiind ca şi inexistente sau poate neinteresante. În zadar federaţiile sindicale arătau că s-a ajuns să se lucreze în regim de avarie din cauza lipsei de personal. Ba mai mult decât atât, nu trebuie uitate nici incidentele grave din sistem, când un copil a căzut de la etaj, lipsa cadrelor didactice auxiliare, dar şi a cadrelor didactice, în general, care să-i supravegheze pe toţi punându-şi amprenta, din nou, tragic, asupra sistemului de învăţământ. Nici atunci n-a fost suficient pentru ca cineva să ia o măsură.

DEBLOCAREA POSTURILOR ESENŢIALE Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a apreciat sâmbătă că posturile din unităţile de învăţământ ar putea fi deblocate în cel mult două săptămâni. „Am făcut o analiză şi ştim care este situaţia. În cel mult două săptămâni vom reuşi să deblocăm posturile din şcoli. Nu cred că vom reuşi să deblocăm toate posturile care ni se solicită, dar măcar pe cele esenţiale vom putea să le deblocăm. Vor fi prioritare posturile unice, cum sunt cele de fochist, şi cele de îngrijitoare de la grădiniţe”, a declarat ministrul Educaţiei.

DEFICIT ŞI DE PERSONAL AUXILIAR Reamintim că reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) i-au cerut, printr-o scrisoare deschisă, încă din septembrie 2012, ministrului Finanţelor Publice, Florin Georgescu, deblocarea posturilor didactice auxiliare şi nedidactice din învăţământul preuniversitar de stat. Sindicaliştii şi-au motivat cererea afirmând că suspendarea ocupării prin concurs a posturilor vacante sau care se vacantează pe parcursul anului şcolar creează mari dificultăţi în buna desfăşurare a actului de instrucţie şi educaţie, în principal, şi a procesului didactic, în general. Potrivit sindicaliştilor, situaţia cea mai gravă este în învăţământul preşcolar. „În lipsa personalului nedidactic, cad în sarcina educatoarei sau profesorului pentru învăţământ preşcolar aşezarea, servirea şi strângerea mesei, însoţirea şi asistarea copiilor la toaletă, curăţenia, pregătirea copiilor pentru somn, însoţirea şi asistarea copiilor la toaletă, curăţenia, pregătirea pentru somn şi după programul de somn etc. În aceste condiţii s-au produs multe accidente regretabile, în care au fost implicaţi copiii de vârstă preşcolară”, se arată în scrisoarea deschisă. Astfel, FSLI îi solicită lui Florin Georgescu emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să permită deblocarea posturilor didactice auxiliare şi nedidactice din învăţământul preuniversitar de stat.



12