Debut fulminant al noii stagiuni muzical-coregrafice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Teatrul „Oleg Danovski”

Debut fulminant al noii stagiuni muzical-coregrafice

Cultură 04 Octombrie 2010 / 00:00 585 accesări

Sute de constănţeni au fost prezenţi, în weekend, la spectacolele care au deschis noua stagiune a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Dabnovski”. Sala arhiplină, în cele trei seri de spectacol, aplauzele furtunoase oferite minute în şir, în picioare, de publicul numeros, cortina care s-a ridicat de mai multe ori, la finalul reprezentaţiilor, au exprimat încântarea constănţenilor faţă de calitatea actului artistic, regretul şi, totodată, susţinerea faţă de artiştii teatrului în această perioadă grea pentru ei. Spectacolele au stat sub semnul unei încărcături emoţionale aparte, de ambele părţi, mulţi dintre artiştii care au evoluat excepţional pe scenă aflându-se deja în preaviz, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 63/2010, care loveşte, la Constanţa, în destinele a aproximativ 100 de angajaţi ai teatrului.

● Concert simfonic ● Noul sezon de spectacole al Teatrului „Oleg Danovski” s-a deschis, vineri seară, de Ziua Internaţională a Muzicii, cu un concert simfonic de excepţie. Repertoriul serii a inclus partituri celebre de Mozart, Bach şi Ceaikovski. Solistul concertului a fost apreciatul pianist Andrei Deleanu. Muzicianul care a reprezentat România cu succes în Europa, America şi Asia - aflat, de asemenea, în.... preaviz - a fost răsplătit de publicul numeros cu aplauze la scenă deschisă, ca de altfel întreaga orchestră simfonică a teatrului, condusă de renumitul dirijor Radu Ciorei. „A fost o seară specială, în primul rând pentru că este Ziua Internaţională a Muzicii, care dăinuie din 1975, la propunerea Lordului Yehudi Menuhin şi pe întregul glob există o mare vibraţie comună, deoarece toate orchestrele şi teatrele importante sărbătoresc această zi prin spectacole speciale. Asta am încercat şi noi să facem şi cred că cel mai mare câştig a fost, pe lângă calitatea concertului, afluenţa de public. O sală arhiplină, care ne-a demonstrat, încă o dată, că cetăţenii Constanţei doresc să fie prezenţi la spectacolele noastre, să ne aplaude, să ne asculte, ceea ce ne dă şi garanţia valorii, în acelaşi timp. A fost emoţionant, am simţit o vibraţie deosebită între sală şi scenă şi poate acesta este câştigul cel mai important pentru un artist”, a declarat maestrul Radu Ciorei.

● „Nabucco” ● Stagiunea teatrului a continuat în forţă, sâmbătă, cu capodopera verdiană „Nabucco”, spectacol susţinut într-o sală arhiplină. „Nabucco” a fost un prilej mult aşteptat de melomani de a se întâlni cu artişti de valoare precum: Ionuţ Pascu, Madeleine Pascu, Stela Sârbu, Răzvan Săraru, Mihaela Ionescu, Constantin Acsinte şi Doru Iftene. În rolul bătrânului preot Zaccaria a evoluat, ca invitat, maestrul Pompeiu Hărăşteanu. La pupitrul orchestrei s-a aflat apreciatul dirijor Gheorghe Stanciu.

Spectacolul a fost un succes, cortina ridicându-se de trei ori la aplauzele entuziaste ale publicului. „Este greu de vorbit... Spectacolul a fost extraordinar, publicul numeros, aplauzele îndelungi. Mi-a părut rău pentru toţi cei de pe scenă, care îşi ştiu soarta. Cu toţii au venit şi au dat ce au avut mai bun”, a declarat directorul teatrului, Daniela Vlădescu. Aceasta a adăugat că speră să se găsească o soluţie pentru artiştii care vor părăsi rândurile angajaţilor, printre care şi soliştii Ionuţ şi Madeleine Pascu, spunând că definitivarea transferului teatrului către Ministerul Culturii se află pe ultima sută de metri.

● „Arlechinada” ● Duminică seară, la închiderea ediţiei, pe scena Teatrului „Oleg Danovski” se afla în plină desfăşurare „Arlechinada”, spectacol de balet plin de veselie şi culoare inspirat de Commedia del’arte, pe muzica lui Gaetano Donizetti.



12