Preşedintele american şi-a făcut, miercuri, la Londra, marele debut pe scena internaţională cu întîlniri cu omologii săi rus şi chinez, înaintea summit-ului G20. Discuţii bilaterale au fost prevăzute, de asemenea, între preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel. Gazda summit-ului, premierul britanic Gordon Brown, s-a întîlnit la rîndul său cu liderul rus şi cu cel chinez.
Barack Obama a ajuns marţi seară la Londra şi în cursul dimineţii a avut deja o întrevedere cu prim-ministrul britanic Gordon Brown. Cel mai important aspect al prezenţei sale la Moscova este însă încercarea de pune bazele unor noi relaţii americano-ruse, care s-au deteriorat foarte mult în timpul administraţiei Bush. În cadrul întrevederii cu preşedintele Medvedev, Barack Obama i-a cerut omologului său rus sprijin ferm în vederea suspendării programului nuclear iranian. Barack Obama a anunţat deja că va analiza din nou proiectul predecesorului său privind scutul antirachetă în Polonia şi Cehia, privit cu ostilitate de Moscova. Cei doi lideri au convenit încă de la prima lor întrevedere asupra relansării relaţiilor dintre Washington şi Moscova, urmînd ca în luna iulie noul lider de la Casa Albă să efectueze o vizită oficială în Rusia, pentru a continua discuţiile. În cadrul conferinţei de presă susţinute în finalul întîlnirii lor, Barack Obama şi Dmitri Medvedev au declarat că divergenţele dintre Rusia şi SUA se menţin în privinţa Georgiei, dar că ambele ţări sînt interesate de stabilizarea situaţiei din Caucaz. Au promis însă că pînă la vizita din luna iulie, Rusia şi SUA vor progresa în ce priveşte dialogul pentru reducerea potenţialului strategic. Cei doi lideri au încheiat şi un acord pentru reluarea negocierilor asupra tratatului de reducere a armelor strategice, START. Tratatul de reducere a armelor strategice (START-1), un acord de dezarmare încheiat în perioada Războiului Rece, expiră la 5 decembrie. Acest tratat care a condus, după semnarea lui, în 1991, la o reducere semnificativă a arsenalului nuclear rus şi a celui american, s-a aflat în impas sub administraţia lui George W. Bush.
Preşedintele american a avut şi prima sa întîlnire cu omologul său chinez, Hu Jintao, în timp ce cooperarea economică între cele două puteri trece printr-o perioadă tensionată şi în urma unui incident naval, în Marea Chinei, între navele celor două state. Barack Obama şi Hu Jintao au discuta şi despre testarea unei rachete, pregătită de Coreea de Nord şi consecinţele acesteia asupra procesului de negocieri în şase privind programul nuclear al regimului de la Phenian. La sfîrşitul întrevederii, Barack Obama a fost invitat să efectueze o vizită oficială în China în al doilea semestru al acestui an.