Decalogul PNL, votat în bloc. Un singur vot „împotrivă” şi o abţinere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În teritoriu - lupi, la centru - mielușei

Decalogul PNL, votat în bloc. Un singur vot „împotrivă” şi o abţinere

Politică 11 Decembrie 2015 / 19:18 1028 accesări

Deși au tunat și fulgerat în teritoriu, spunând că Decalogul impus de conducerea partidului va duce la ciopârțirea PNL, atunci când au fost puși să voteze, liberalii au ridicat frumos din degețele, ca niște membri ascultători ce sunt, și au aprobat în bloc criteriile de integritate care vor trebui să fie respectate de candidaţii la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare. Din cei 700 de membri ai PNL prezenți, vineri, la Consiliul Naţional, doar unul singur a votat „împotrivă“, iar altul s-a abținut. În aceste condiții, se pune întrebarea: De ce liberalii constănțeni nu au luat atitudine față de acest Decalog, dat fiind că, într-o ședință la Constanța, au spus că aceste criterii sunt exagerate și nu vor face decât rău partidului? Reamintim că, în ediția ziarului „Telegraf“ din 7 decembrie, scriam faptul că autorul acestui Decalog al PNL ar fi nimeni alta decât Alina Mungiu Pippidi, un politolog care în trecut îi ridica osanale fostului președinte Traian Băsescu. Informația a fost dezvăluită de președintele organizației județene Constanța a PNL, deputatul Gheorghe Dragomir.

FĂRĂ ÎNGERI După ședința PNL de vineri, am încercat să cerem co-președintelui PNL Constanța Gheorghe Dragomir o explicație, însă nu a putut fi contactat. În timp ce peneliștii constănțeni au tăcut mâlc, dintre cei 700 de liberali prezenți la Consiliul Național, singurul care a criticat criteriile de integritate a fost vicepreședintele PNL Radu F. Alexandru. El a semnalat anumite hibe în formularea criteriilor, care le-ar face să își piardă din credibilitate. „Nu e suficient să trimitem în alegeri oameni curați, îngeri, trebuie să trimitem profesionișiti, oameni cu competență. Trebuie să avem în atenție acest lucru. Acum e deja târziu pentru a discuta punctual pe aceste criterii”, a spus Radu F. Alexandru.

FORȚAȚI SĂ CÂȘTIGE În afara faptului că a impus o serie de criterii draconice celor care doresc să candideze la alegerile locale, conducerea PNL i-a obligat pe liderii din teritoriu să obțină rezultate. Co-președintele PNL Vasile Blaga a afirmat că niciunul dintre membrii formațiunii care va pierde alegerile în 2016 nu se va afla în conducerea PNL. Blaga a punctat că nimeni nu este proprietarul unui loc în Parlament sau în administrație. „Reforma se face pas cu pas, pe criterii clare, realiste, aplicate cu bună credință și voință politică. Vom deschide și mai larg porțile partidului, iar criteriile pe care astăzi le-am stabilit fac parte dintr-un proces mai cuprinzător de construcție și modernizare a partidului. Nu avem altă cale decât reforma înțeleasă ca înnoire și profesionalizare pe bază de competențe, merite și integritate”, a conchis Blaga.

DECALOG Criteriile de integritate adoptate la Consiliul Naţional al PNL vor trebui să fie respectate de candidaţii la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare şi vizează lustraţia, traseismul, nepotismul, contractele cu statul, falsul în declaraţii, incompatibilitatea sau conflictul de interese, atitudinile discriminatorii, datoriile la bugetul de stat, plagiatul şi problemele penale. Astfel, potrivit Decalogului adoptat de liberali, nu vor putea candida la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare cei care intră sub incidenţa lustraţiei (să nu fi fost membru sau colaborator al fostei Securități și să nu fi fost dovedit ofițer acoperit, să nu fi deținut funcții retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel), traseiştii (cei care şi-au schimbat apartenența politică astfel încât să fi candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni), persoanele care şi-au angajat în funcții, în cadrul instituţiilor publice pe care le-au condus sau le conduc, soțul/soția, rude sau afini de gradul I, persoanele care au avut afaceri cu instituția pentru care candidează sau cu instituții din subordinea acesteia, precum şi cele care au comis fals în declarația de avere sau interese, dovedit prin decizie judecătorească. Interdicţii sunt şi pentru liberalii care au datorii la bugetul local mai vechi de un an, cei care au hotărâri judecătoreşti definitive pentru incompatibilitate și conflict de interese, care au manifestat atitudini discriminatorii, prin declarații sau atitudini rasiste, șovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărâri definitive, precum şi cei care au obţinut titluri şi diplome prin plagiat, stabilit prin decizie definitivă a instanţei. Decalogul PNL a fost amendat, pe parcursul dezbaterilor interne, astfel încât prevederile legate de candidatura celor care au probleme de corupţie sunt mai permisive faţă de primul draft al criteriilor. Astfel, dacă iniţial Comisia de formulare a criteriilor a interzis candidatura liberalilor urmăriţi penal pentru corupţie, ulterior s-a revenit asupra deciziei şi s-a stipulat interzicerea înscrierii în competiţia electorală a candidaţilor urmăriţi penal pentru dare de mită sau infracţiuni comise cu violenţă.



12