„Decalogul tăcerilor albastre”, un nou roman al scriitoarei Mihaela Burlacu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Decalogul tăcerilor albastre”, un nou roman al scriitoarei Mihaela Burlacu

Cultură 14 Mai 2008 / 00:00 3140 accesări

Scriitoarea Mihaela Burlacu, cîştigătoare a Premiului de debut al Uniunii Scriitorilor din România (USR), Filiala Dobrogea, în anul 2006, pentru romanul „Te iubesc e prea puţin”, precum şi autoare a unei alte cărţi de succes, „Rugaţi-vă pentru îngerii ascunşi” (2007), pregăteşte lansarea unui nou volum. Este vorba despre un roman care va ajunge, cu siguranţă, la sufletul cititorilor datorită subiectului abordat de scriitoare, o poveste inspirată din viaţa reală şi transpusă cu talent de Mihaela Burlacu în cartea intitulată „Decalogul tăcerilor albastre”. Romanul a văzut lumina tiparului de cîteva zile, la editura constănţeană Ex Ponto şi urmează să fie lansat oficial peste două săptămîni, la Muzeul de Artă de la malul mării.

În lucrările sale, talentata autoare a preferat să reliefeze femeia zilelor noastre, femeia modernă, care încearcă să îmbine armonios cariera şi familia şi care uneori reuşeşte acest lucru, alteori nu, dar ale cărei eforturi în acest sens sînt demne de apreciat şi reprezintă chiar sursă de inspiraţie pentru scriitoare. Noul său roman a fost scris pe parcursul unui an, fiind o radiografie a unei societăţi în continuă transformare, aducînd în atenţie destinul unei femei în lupta cu viaţa, cu ea însăşi, cu propriile ei credinţe. Potrivit poetei Emilia Dabu, membră a USR Dobrogea, „această nouă carte a Mihaelei Burlacu ne confirmă că visele, în cele din urmă, pot deveni realitate”.

Eroina cărţii „Decalogul tăcerilor albastre”, Maria, este o femeie în vîrstă de 40 de ani, avînd funcţia de director economic la o mare societate, fiind căsătorită şi mamă a unui copil. Personajul principal al cărţii a trăit în perioada comunistă, pînă la vîrsta de 20 de ani, iar traumele acelei epoci o urmăresc şi în următoarele două decenii de viaţă. „Adolescenţa ei tristă, reliefată de perioada comunistă, este marcată de lipsuri, de tot felul de probleme, dar şi de moartea tragică a bunicului ei, care a fost arestat pe nedrept şi dus să muncească la Canalul Dunăre - Marea Neagră, ca deţinut politic. Mama ei decedează, ca urmare a unui avort spontan, care a dus la declanşarea unui întreg conflict în familie şi la declaraţii interminabile în faţa Securităţii”, a declarat Mihaela Burlacu. Din cauza acestor probleme, eroina cedează nervos şi ajunge într-un spital de psihiatre, însă, cu multă voinţă şi putere de caracter, se reabilitează. Pentru că familia şi prietenii o părăsesc, Maria este nevoită, singură, să îşi găsească un nou drum în viaţă, să renască din „propria cenuşă”. „Tăcerea eroinei mele este un strigăt fierbinte de lavă incandescentă, iar la adăpostul tăcerilor ei, aceasta îşi manifestă afecţiunea pentru cei din jurul său. Tăcerea ei era o mască pe care trebuia să o poarte, ascunzîndu-se şi protestînd faţă de lumea din jurul ei. Tăcerea ei o durea, dar o apăra”, mai spune Mihaela Burlacu despre eroina romanului său. Cartea „Decalogul tăcerilor albastre” invită cititorii la o lectură plăcută, captivantă, emoţionantă şi va putea fi achiziţionată, în curînd, de iubitorii literaturii de calitate.

Taguri articol


12