Conducerea Universității ”Ovidius” din Constanța (UOC) a luat o decizie definitivă în cazul celor trei decani suspendați din funcție în luna iulie. Ieri, foștii șefi ai Facultăților de Litere (FL), Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA) și Farmacie (FF), respectiv conf. univ. dr. Mihaela Miron-Fulea, prof. univ. dr. Liliana Panaitescu și prof. univ. dr. Rodica Sârbu, au fost demiși. Decizia a fost luată în urma unui raport realizat de o comisie internă care a făcut verificări de ordin administrativ, ocazie cu care s-au constatat mai multe abateri de la Carta UOC și Contractul de Management. ”În urma analizei s-au constatat neîndeplinirea atribuțiilor ce le reveneau prin Carta Universitară, neîndeplinirea indicatorilor din Contractul de Management și încălcarea regulamentelor UOC”, a precizat purtătorul de cuvânt al UOC, Daniel Citirigă.
DECANII DEMIȘI SPUN CĂ NU AU VĂZUT RAPORTUL Fostul decan al FSNSA, prof. univ. dr. Liliana Panaitescu, a declarat, pentru ”Telegraf”, că nu a văzut raportul în baza căruia s-a luat decizia de demitere. ”Am primit ieri prin curier decizia conducerii universității. Nu știu cum s-a ajuns la această hotărâre pentru că în decizie nu scrie decât că în urma analizei s-a stabilit demiterea”, a precizat prof. Panaitescu. Ea a adăugat că în timpul anchetei a pus la dispoziție toate documentele și hotărârile luate în timpul mandatului său. La rândul său, decanul demis de la FF, prof. Rodica Sârbu, a precizat, pentru ”Telegraf”, că nu a văzut raportul care a condus la decizia de schimbare din funcție. ”Voi cere săptămâna viitoare raportul și voi vedea cum voi proceda mai departe. Sesizările care au provocat ancheta au fost prea puțin întemeiate din punctul meu de vedere”, a spus prof. Sârbu. Fostul decan este de părere că hotărârea este o consecință a afirmațiilor publice pe care le-a făcut referitor la votul pentru stabilirea rectorului. Conf. univ. dr. Mihaela Fulea, decanul demis de la FL, a fost contactată telefonic, însă, după ce a aflat că este sunată din partea presei, a spus că este o greșeală și a închis. Rectorul UOC, prof. univ. dr. Sorin Rugină, a declarat că procedura a fost respectată, iar raportul care a fost întocmit poate fi consultat de cele trei cadre didactice dacă fac o solicitare în acest sens. ”Comisia de anchetă a întocmit acest raport pe baza constatărilor făcute în prezența celor trei decani. S-a întârziat trei luni pentru luarea deciziei tocmai pentru că decanii au fost o perioadă în concediu”, a declarat, pentru ”Telegraf”, rectorul UOC.
Se va organiza concurs
”UOC va organiza concurs pentru desemnarea noilor decani în termen de 30 de zile”, se arată într-un comunicat al instituției. Potrivit Metodologiei de selectare și numire a decanilor facultăților din UOC, de pe site-ul instituției de învățământ (www.univ-ovidius.ro), pentru a se organiza concursul public pentru numirea decanului, sunt necesare minimum două candidaturi depuse. În plus, evaluarea candidaturilor este realizată de comisia de evaluare, formată din șapte membri și un secretar, din care trei trebuie să fie din afara universității. Până la organizarea concursului și numirea noilor decani, conducerea interimară a celor trei facultăți este asigurată de prodecanii conf. univ. dr. Cristina Tamaș, la FL, prof. univ. dr. Mărioara Trandafirescu, la FSNSA, și prof. univ. dr. Constanța Sava, la FF.