Decepții, decese, accidente... cum le putem depăși?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Explicația specialiștilor în psihiatrie

Decepții, decese, accidente... cum le putem depăși?

Sănătate 04 Noiembrie 2015 / 17:24 3794 accesări

Pierderea unui copil, suferința provocată de plecarea părinților la lucru în străinătate, o decepție în dragoste, un accident... toate pot provoca o traumă celui care le trăiește, iar vindecarea, în cele mai multe situații, se face la specialistul în psihoterapie sau psihiatrie. Prezent la Constanța, la Universitatea ”Andrei Șaguna”, specialistul în psihiatrie prof. univ. dr. Gheorghe Talău, de la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, a explicat, pentru ”Telegraf”, că traumele la nivelul psihicului sunt extrem de întâlnite, iar rețeta vindecării este individualizată. ”Trauma este așa de frecventă, poate la fel de frecventă precum respirăm. Asta pentru că suntem diferiți, analizăm diferit și nu întotdeauna reușim să ne receptăm corect sau să ne adaptăm într-un timp suficient la anumite situații încât să nu resimțim asupra noastră evenimentul respectiv. Sensibilitățile sunt diferite, iar un lucru poate însemna pentru un individ ceva incapabil să îl afecteze, iar pentru altul poate fi o mare traumă”, a explicat prof. univ. dr. Talău. Diferențele de percepție ale unor evenimente nefericite se tratează diferit și fiecare individ are nevoie de ajutor în funcție de situația în care se află. ”Ajutorul nostru vine în mod diferit, în funcție de persoană. Intervențiile noastre trebuie să fie unice, poate că acesta este și meritul abordării integrative a psihoterapiei, care caută să găsească soluții adaptabile, flexibile pentru fiecare persoană în parte”, a explicat psihiatrul. Nu există o rețetă miraculoasă de intervenție în cazul unei suferințe, care să se aplice la fiecare individ și să trateze problemele, pentru că specialistul, fie el psihoterapeut, psihiatru sau psiholog, adaptează ajutorul pe care îl oferă în funcție de personalitatea pacientului său, în funcție de specificul traumei suferite, de intensitatea traumei și mai ales de consecințele pe care le-a lăsat, dar și de vechimea sau adâncimea suferinței.

CUM VINE AJUTORUL DE LA SPECIALIST?

Cel care trece printr-o depresie sau printr-o traumă ar trebui să fie deschis în acceptarea unui ajutor extern, iar interdisciplinaritatea în cazul tratamentului este fundamentală pentru vindecarea completă a pacientului. ”Fiecare trebuie să înțeleagă că acolo unde este nevoie să se intervină psihoterapeutic, trebuie să se facă acest lucru, la fel și în cazul în care este necesar tratamentul medicamentos. Abordarea unilaterală cred că nu este benefică pacientului, pentru că de cele mai multe ori, combinarea celor două tipuri de tratament s-a dovedit superioară abordării singulare”, a precizat prof. Talău. ”Însăși întrevederea între un specialist și pacient este un prim pas spre vindecare, pentru că îți arată că nu ești singur, că mai este cineva care poate să te ajute, fiind degajat de problema respectivă și îți poate arăta că mai este o speranță”, a subliniat psihiatrul.

CÂND BOALA PSIHICĂ ESTE MAI RUȘINOASĂ DECÂT BOALA VENERICĂ Specialistul în psihiatrie a subliniat că percepția greșită că doar ”nebunii” ajung la psihiatru este datorată unei lipse de informații. ”De multe ori asistăm la situația când o boală psihică este mai rușinoasă decât o boală venerică. Dar din păcate, se întâmplă des acest lucru, pentru că recepția este diferită, iar vinovații suntem și noi specialiștii, care nu informăm suficient pentru a schimba mentalitatea, dar și ceilalți, care sunt rigizi la schimbarea mentalității”, a explicat specialistul în psihiatrie.

Taguri articol


12